Nea Radio

Nedgang i trafikkdrepte første kvartal

Kjør forsiktig! Vinteren har ikke sluppet taket på trønderske veger. Foto: Webkamera Statens Vegvesen

To personer mistet livet i trafikkulykker i Møre og Romsdal og Trøndelag i årets første kvartal. Det er tre færre enn samme periode i 2019.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Totalt mistet 24 personer livet på norske veier i årets tre første måneder.
Dette viser Statens vegvesens foreløpige gjennomgang av dødsulykkene.

– Det er gledelig med en nedgang, sier avdelingsdirektør Kjetil Strand i Vegvesenet. – Men enhver drept eller hardt skadd i trafikken er en for mye. Nullvisjonen står ved lag.

Flest i Viken

Viken har vært hardest rammet i årets tre første måneder med sju drepte, mens det er fire drepte i Vestfold og Telemark og tre drepte i henholdsvis Innlandet og Nordland. I Trøndelag og Troms og Finnmark er det to trafikkdrepte, mens fylkene Oslo, Rogaland og Agder hadde ett dødsfall hver.
Møre og Romsdal og Vestland er de eneste fylkene som ikke har hatt en eneste dødsulykke hittil i 2020.

Tungbiler ofte involvert

På landsbasis omkom 20 menn og fire kvinner i trafikken i årets tre første måneder, der over halvparten av ulykkene involverer unge menn. Tolv omkom i personbil, og i over halvparten av de 22 dødsulykkene var tungbil involvert.
Over halvparten av de omkomne i årets første måneder er omkommet i møteulykker, men det er også to fotgjengerulykker. I januar ble en eldre dame påkjørt av en tungtransport i Drammen, og få dager senere døde en to år gammel gutt etter å ha blitt påkjørt av en bil mens han krysset et gangfelt i Oslo.

Korona-effekt

De strenge korona-tiltakene, med mange mennesker i karantene og på hjemmekontor, påvirker også aktiviteten på veiene.

- Vi vet at lavere aktivitet i samfunnet gir lavere trafikktall og vi forventer derfor også lavere ulykkestall, forklarer avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen.
– Foreløpig ser vi ikke dette på ulykkestallene, men det må gå lenger tid før vi kan konkludere med hvilken effekt koronaen får på trafikksikkerheten.

Nedgangen i trafikken i forbindelse med korona-situasjonen skaper ellers en helt ny og spesiell situasjon.

- Vi er faglig sett nysgjerrige på hva som skjer nå. For eksempel er situasjonen at det nå oftere er fartsgrensene som setter begrensninger på valgt hastighetsnivå og ikke øvrige trafikanter, sier Ranes. - Heldigvis har utrykningspolitiet også et fokus på dette med jevnlige fartskontroller selv om trafikken nå har gått ned. De har blant annet tatt flere yngre sjåfører i høy fart.

Hold oppmerksomheten oppe i påska

Om få dager går landet inn i påskehøytiden. Med innskrenkede reisemuligheter til hytta, fjellet og utlandet kan sikkert mange bli fristet av en dagstur med bil.

- Vi vil benytte denne anledningen til ytterligere å forsterke rådet om at folk er oppmerksomme og avpasser fart og ferdsel etter forholdene, oppfordrer Ranes. - Helsevesenet har stor belastning på grunn av korona-epidemien, og enhver trafikkskade opptar ressurser i en allerede presset situasjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...