Nea Radio

NAV Trøndelag:

Nedgang i sykefraværet

Nav Foto: Ola Bjerken

Sykefraværet i Trøndelag gikk ned 1. kvartal i 2021. Nedgangen skyldes i hovedsak færre sykefraværstilfeller med sykdommer i luftveiene, her er antall tilfeller redusert med 64 prosent.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det legemeldte sykefraværet i Trøndelag var på 5,9 prosent 1. kvartal i år. I tillegg kommer det egenmeldte sykefraværet med 0,7 prosent.

Nedgang i legemeldt fravær på 5 prosent

Samlet er det legemeldte sykefraværet i Trøndelag redusert fra 6,2 prosent til 5,9 prosent sammenlignet med 1. kvartal 2020. Nedgangen er på 5 prosent. For landet har det legemeldte sykefraværet gått ned fra 6 prosent til 5,7 prosent, en endring på 5,2 prosent. Nedgangen i det egenmeldte sykefraværet er størst, det falt med 15 prosent.

Antall med luftveissykdommer redusert med 64 prosent

I Trøndelag er antall tilfeller med sykdommer i luftveiene redusert fra 13 366 tilfeller i 1. kvartal i fjor til 4 775 tilfeller i år.

– Antall tilfeller med sykdommer i luftveiene er det laveste vi har hatt de siste fem årene. Den store nedgangen henger nok sammen med at influensasesongen har uteblitt i år. I fjor vinter ble også mange sykmeldt med diagnosen «mistanke om covid-19». Økt testkapasiteten og negative tester gjør at færre blir sykmeldt. I tillegg har nok også smittevernstiltakene hatt betydning og er medvirkende til et lavt antall tilfeller med forkjølelse og influensa i vinter, sier May Beate Haugan, fungerende direktør i NAV Trøndelag.

Høyest andel med gradert sykefravær i landet

For kvinner er sykefraværet på 8 prosent (-2%), mens for menn er sykefraværet på 4,1 prosent (-9,8%).

– I Trøndelag er andelen med gradert sykemelding på 29,7 prosent, nesten 5 prosentpoeng høyere enn landssnittet på 24,8 prosent og den høyeste andel av fylkene i landet. Dette mener vi er positivt siden kontakt med arbeidsplassen kan gjøre veien tilbake til jobb lettere, sier Haugan. Andelen gradert sykefravær er høyere for kvinner (33,8%), enn for menn (22,8%).

Mer enn halvparten av alle sykemeldte er tilbake i jobb innen 16 dager og tre av fire er tilbake i jobb innen 8 uker.

Sykefraværet høyest innen helse- og sosialtjenester, øker innen undervisning

Sykefraværet er høyest innenfor helse- og sosialtjenester (8,8%) og transport og lagring, samt forretningsmessig tjenesteyting (6,7%). Sykefraværet er lavest innenfor informasjon og kommunikasjon (2,6%) og faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting (3,2%).

– I alt var det i Trøndelag 699 477 dagsverk som gikk tapt i 1. kvartal i år. 31,9 prosent av disse var innenfor helse- og sosialtjenester.

Sykefraværet er høyest i kommunal forvaltning med 8,6%. Privat og offentlig næringsvirksomhet, samt statlig forvaltning har et sykefravær på 5,1%

Sykefraværet går ned de i de fleste næringer, med unntak av overnatting- og servering (6,2%) og undervisning (5,9%) som begge har en økning fra i fjor.

Sykefraværet synker i alle aldersgrupper, med unntak av de eldste over 65 år. Sykefraværet går mest ned i aldersgruppene under 25 år, med en nedgang på 14,2% i aldersgruppen 16-19 år og en nedgang på 15,5% i aldersgruppen 20-24 år.

Kommuneoversikt 1. kvartal 2021

Lavest: Røros 5,1%, Trondheim og Oppdal 5,2%

Høyest: Leka 9,6%, Osen 7,8%, Steinkjer 7,3%

Øker mest: Røyrvik 108,6%, Leka 81,5%,

Størst reduksjon: Frosta -43,4%, Meråker -31,4%

Byene:

Trondheim 5,2%

Steinkjer 7,3%

Namsos 6,8%

Stjørdal 6,3%

Verdal 6,4%

Levanger 5,9%

Orkland 6,6%

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...