Nea Radio

Nedgang i omdisponering av dyrka jord

I Norge er bare 3,7 prosent av landarealet dyrka jord, noe som er svært lite sammenlignet med andre land. Foto: Newswire

Selv om omdisponeringen går ned, sto Trøndelag for hele 21 prosent av omdisponert dyrka jord i Norge i fjor. Trondheim og Melhus omdisponerte mest dyrka jord i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I fjor var det en nedgang i omdisponering av dyrka jord. Dette gjelder både nasjonalt og i Trøndelag.

Selv om omdisponeringen går ned sto Trøndelag for hele 21 prosent av omdisponert dyrka jord i Norge i 2017. Mesteparten av dette ble omdisponert til boligformål.

Endelige tall viser at det ble omdisponert 4025 dekar dyrka jord i Norge i 2017. Dette er en nedgang på 36 prosent fra 2016, noe som er i tråd med nasjonal jordvernstrategi.

Trondheim og Melhus omdisponerte mest

Av fylkene var det Møre og Romsdal som omdisponerte mest i 2017 med 734 dekar. Nest mest omdisponerte Sør-Trøndelag med 672 dekar. Om man ser samlet på Sør- og Nord-Trøndelag for 2017 omdisponerte Trøndelag mest med 851 dekar.

Dette er 21 prosent av omdisponert dyrka jord i Norge i 2017. Til sammenligning har Trøndelag 16,3 prosent av jordbruksarealet i drift i Norge og kun 8,7 prosent av Norges befolkning.

Det er kommunene Trondheim og Melhus som omdisponerte mest dyrka jord i Trøndelag i 2017 med 182 og 177 dekar. De to kommunene ligger på 2. og 3. plass nasjonalt. Bare Molde kommune omdisponerte mer i 2017, med 347 dekar.

– Mange kommuner gjør en god jobb med å ivareta dyrka jorda, men det er for mange som fortsatt omdisponerer for mye til bolig, næring og fritid. Vi må tenke oss svært godt om før vi plasserer boliger og industribygg på dyrka jord, sier landbruksdirektør Tore Bjørkli.

Kun 3,7 prosent av landaraelet er dyrka jord

Dyrka og dyrkbar jord er en grunnleggende ressurs for å kunne produsere mat, og for å sikre matforsyning på kort og lang sikt.

I Norge er bare 3,7 prosent av landarealet dyrka jord, noe som er svært lite sammenlignet med andre land.

Viktige begrunnelser for et sterkt jordvern er matsikkerhet i et nasjonalt og globalt perspektiv, utnytte jordressursene lokalt, lokal bosetting og verdiskaping, samt viktigheten av levende bygder og velpleid kulturlandskap for norsk identitet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...