Nea Radio

Nea Radio jubilerer

Collage fra åpningsdagen i 1999. Foto: Per Magne Moan

Denne uka feirer lokalradioen 20 år i Røros

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.07.2019 kl 12:14

Noen har gått bort - noen har kommet til. Noen har blitt litt tynnere i luggen og kanskje litt gråere ved tinningen. Det har vært lange dager og utfordringene har har vært mange. Ja ved enkelte anledninger har det vel også blitt diskutert om dette er noe å fortsette med.

Like fullt - Nea Radio kan denne uka feire 20 år som lokalradio i Røros, og det i de samme lokalene der det hele startet, i Sjøvold Trevarefabrikk i Ol Kanelesaveien 2.

1. juli 1999 kunne daværende rørosordfører Even Erlien og hans kollega fra Selbu, Torbjørn Olsen, klippe snora og erklære Nea Radios 3. avdeling for åpnet.

To år tidligere hadde avdelingen i Ålen åpnet - det første "distriktskontoret", og nå var turen kommet til Røros.

Det var mye arbeid som lå til grunn for snorklippingen den fine sommerdagen i 1999. I ukesvis hadde håndverkere og frivillige snekret studio og teknisk utstyr var kjøpt inn og montert.

103,5 og 104,7

To FM-sendere - som i dag, var også installert, slik at store deler av kommunen kunne ta inn lyden som ble produsert i lokalene i Trevarefabrikken.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ikke fullt så mange på 20-årsdagen som på åpninga. Foto: Per Magne Moan

Den første avdelingslederen var en nygift Tore Østby, som sammen med kona Tove, etter hvert ble to svært så kjente stemmer i eteren på Røros. Også Roger Østby ble ansatt med ansvar for den tekniske biten.

Et raskt overslag viser at opp mot 50 personer på et eller annet tidspunkt har vært ansatt eller engasjert i Nea Radios avdeling på Røros. I tillegg har det vært mange som har bidratt på frivillig basis.

Flere adresser

I 2007 flyttet radioen inn i Arbeidets Rett sine lokaler på Autotomta, og i 2010 ble Gamle Røros Bruk i Tollef Bredalsvei ny adresse.

I 2015 var det en ny runde med flytting - denne gangen tilbake til nyoppussede lokaler i Trevarefabrikken - en adresse radioen også har i dag.

Fra lokal til regional

I starten var det sterk fokus på lokale sendinger der de tre avdelingene, Holtålen, Selbu/Tydal og Røros hadde egne sendinger. I tillegg var det samsendinger på ettermiddagene. Samsendingene med NRK Trøndelag var også viktige.

Avtalen med rikskringkastingen var slik at når NRK Trøndelag hadde sendinger, så gikk disse også på Nea Radio. Ut over dette kunne Nea Radio sende som de ønsket. Denne avtalen varte frem til innføringen av DAB 1. februar 2017. Siden denne dagen har Nea Radio sendt 24 timer i døgnet året rundt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jubileumskake må til. Foto: Per Magne Moan

FM, DAB og Nett

For å utnytte resursene bedre ble det etter hvert mer og mer samsendinger og da det ble klart at man måtte gjennomføre overgangen til DAB, så ble alle enhetene slått sammen. I tillegg ble et nytt avdelingskontor åpnet på Stjørdal.

De såkalte DAB-blokkene ble lagt ut på auksjon og Nea Radio fikk tilslaget på det som kalles Lokalblokka for Trøndelag. Dette medførte en større utbygging av DAB-sendere. Ennå er ikke dette arbeidet helt ferdig, da det planlegges videre utbygging i områder nord i fylket.

I tillegg til DAB så fikk mange lokalradioer, deriblant Nea Radio fortsette å sende på FM. Denne tillatelsen galdt først til 2021, men ligger nå godt an til å kunne fortsette til 2026.

I tillegg til DAB og FM så er Nea Radio også på nett og med det tilgjengelig over hele verden der man har mobilnett eller bredbånd. Og vi vet at vi har lyttere som kjøper med seg bingobonger for å kunne spille bingo ved bassengkanten på sydenturer.

På jubileumsdagen hadde vi besøk i studio av tre av de som var med helt fra starten av, og som tidvis er med den dag i dag. Terje Forsberg, Tore Østby og Kåre Wessel har mange historier fra lokalradioens år på Røros.

Hør innslaget igjen her:

Terje Forsberg (til venstre), Tore Østby og Kåre Wessel.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...