Nea Radio

Tilsvar på «fritt skolevalg»:

Nærskoletvang står for fall, ikke nærskolen

Arve Høiby fra en tidligere anledning. Foto: Stian Elverum

Arve Høiby i Selbu Venstre med tilsvar på Tore O. Sandvik sitt debattinnlegg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mye er allerede sagt rundt Fritt skolevalg-planen til kunnskapminister Guri Melby, men lite av det er særlig redelig, spesielt fra diverse utsendte fra Arbeiderpartiet.

Utsagnet «Regjeringen krever karakterbasert opptak» fra fylkesordfører Tore O. Sandvik hopper fint bukk over de fleste faktaopplysninger i selve endringsforslaget, kanskje for å score billige politiske poenger fra et parti i en utvikling de selv ikke liker. Å påstå at dette ikke handler om hver enkelt elevs rett til selv å velge studiested er å misforstå og undervurdere våre elever.

Bare så det er sagt, denne endringen åpner for at regioner/fylker kan ha lokale tilpassinger der de mener det er nødvendig. Dette betyr at man f.eks i Selbu kan prioritere lokale ungdommer og dermed unngå rent karakterbasert opptak. Derfor er påstanden at dette er noe som går utover de elevene med svakere karakterer direkte feil. Fylket kan tilpasse dette, noe jeg mener de absolutt bør gjøre. Prinsippet fra staten er derimot at elever skal selv få velge fritt hvilken skole de ønsker å gå på, mener virkelig Arbeiderpartiet at dette er så grusomt? Har de så lite tillit til våre ungdommer at de vil bestemme alt i deres liv?

Et fritt skolevalg vil ikke bety at alle elevene ved Selbu Videregående løper til Stjørdal, ingenting tyder på det. De fleste elever som vokser opp i området har familie og venner her, og vil ønske å gå på skole i Selbu. Fritt skolevalg forhindrer ikke det. Regjeringa og Venstre ønsker derimot ikke at elever som ønsker ut av bygda skal tvinges til å gå på skole i Selbu. Elever i denne alderen kan ha mange årsaker til at de ønsker seg ut for å gå videregående skole. Det kan være snakk om mobbing eller andre sosiale forhold på skole eller hjemme, eller bare et ønske om å komme seg ut i verden, om så bare til Stjørdal eller Trondheim. For fylkesordføreren og Arbeiderpartiet er det kanskje en skummel tanke at noen ønsker å ikke tilhøre den fastsatte boksen alle skal tilhøre, men vi i Venstre vil at alle skal kunne velge selv hvem de vil være og hvor de vil være det, og fritt skolevalg gir nettopp denne muligheten.

Jeg har sett mange påstå at dette er negativt for distriktene, men har de vurdert hvordan det er for ungdommen i distriktene? Bor du i Trondheim har du kanskje 4-5 videregående skoler du kan velge i. Du har muligheten til å søke deg dit du selv ønsker å være de neste 2-3 årene. I distriktene er det gjerne bare en videregående skole, men ungdommen der bør vel ha den samme valgfriheten? Poenget her er at de fleste i Selbu ønsker å gå på Selbu VGS, og at de skal få fortsette med det, men at de få, som uavhengig av årsak, ønsker å gå på en annen skole bør ha muligheten til det.

Svaret for distriktsskolene bør ikke være at vi tvinger elever til å gå der, men at vi gjør de til attraktive studiesteder hvor ungdommer ønsker å gå skole. Gir vi ungdommen tillit nok til å selv velge hvilken studieretning de skal gå bør vi gi de tillit nok til å selv velge hvor.

Nærskoleprinsippet står for fall, men ikke nærskolen. Distinksjonen her er viktig, selv om jeg forstår at det alltid vil være tungt for Arbeiderpartiet å miste makt, også over ungdommen.

Arve Høiby
Selbu Venstre

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...