Nea Radio

Fritt skolevalg:

– Nærskoleprinsippet sikrer gode skoler i hele Trøndelag!

Hanne Moe Bjørnbet (AP),nestleder i hovedutvalg for utdanning i Trøndelag fylkeskommune svarer Arve Høyby (V) om nærskoletvang.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Når representanter fra høyresida blir konfrontert med konsekvensene av karakterbasert opptak, såkalt «fritt skolevalg» så kommer bortforklaringene, som til tider fremstår som ren ønsketenking. Elevene skal få velge skole «fritt» - men alt skal bli som før, og ingen skal merke forskjell.

Arve Høiby i Selbu Venstre er intet unntak, når han svarer på fylkesordfører Tore Sandviks innlegg.

Vi må anta at når man innfører såkalt «fritt skolevalg», så vil noen velge å benytte seg av det. Jeg tror dessverre ikke at friheten først og fremst vil bli benyttet av elever som ønsker seg bort fra skoler i Trondheim og andre sentrale strøk, og inn på små skoler i distriktet, som for eksempel Selbu.

Både forskning og praktiske erfaringer viser derimot at «fritt skolevalg» fører til en sentralisering, ved at elever søker seg inn til skoler i større byer og tettsteder.

Når Høiby argumenterer med at man kan gjennomføre «tilpasninger», og at man i Selbu «kan prioritere lokale ungdommer», så tyder det på at han rett og slett ikke har forstått hva dette handler om.

I Trondheim er skolekapasiteten utnyttet fullt ut. Dersom elever som ikke bor i Trondheim skal kunne søke seg inn på skolene der, så må man bygge opp kapasiteten.

Dette betyr at en større andel av pengesekken må brukes i Trondheim, på bekostning av distriktsskolene.
Et alternativ er at distriktselevene med best karakterer konkurrerer ut Trondheimselevene med svakest karakterer, slik at de må flytte på hybel og gå på skole langt unna hjemstedet.

De skolene som tok i mot disse elevene på 90-tallet vil nok kunne skrive under på at det ikke er en spesielt god løsning verken for elever eller skole.

Flere av skolene i Trøndelag er så små, at det skal svært lite til før grunnlaget for fagtilbud, eller i verste fall hele skolen ikke er der lenger. Det er et alvor Høiby og Venstre bør ta inn over seg. Det hjelper ikke med en teoretisk frihet til å velge nærskolen sin, om nærskolen ikke er der lenger.

Arbeiderpartiet har i de årene vi har styrt Sør-Trøndelag og Trøndelag vært garantisten for Selbu og de andre små videregående skolene i distriktet.

Nærskoleprinsippet har vært avgjørende for å få dette til selv om elevtallene går ned. Og hver gang jeg har besøkt en lærebedrift i Selbu så har tilbakemeldingen vært krystallklar: vi trenger lokal arbeidskraft. Det får de med nærskoleprinsippet!

Når Trøndelag nå skal få en ny start etter pandemien er det viktigere enn noen gang å kjempe for gode skoler i hele fylket, slik at næringslivet får tilgang på arbeidskraft.

Trøndelag Arbeiderparti står klare, og håper at vi fra neste høst har ei regjering ikke stikker kjepper i hjulene, men tvert i mot drar lasset sammen med oss!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...