Nea Radio

Rusreformen:

– Nærmest legalisering av narkotika

Kraftig motstand: Leder for hovedutvalg utdanning i Trøndelag fylkeskommune, Kari Anita Furunes, står bak forslaget som ble vedtatt som høringssvar på rusreformen fra fylket. Den skiller seg skarpt fra reformutvalgets opprinnelig forslag. Foto: Senterpartiet

Trøndelag fylkeskommune har kommet med sin høringsuttalelse og den går stikk i strid med Rusreformutvalgets opprinnelige forslag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Rusreformen, som har fått navnet "Fra straff til hjelp", er ute på høring og Trøndelag Fylkeskommune har nå levert sitt høringssvar. Det var til slutt forslaget til leder for hovedutvalg utdanning, Kari Anita Furunes (SP), som ble vedtatt.

– Etter min mening har reformutvalget tatt forskning og brukt det etter eget forgodtbefinnende. Hun mener at utvalget blant annet ikke har definert de forskjellige brukergruppene godt nok.

– Det vi ser er at det ikke skilles mellom tunge brukere som har kommet langt i sitt forløp, og yngre brukere i tenårene, sier hun.

– Det er ingen som motsetter seg at tunge rusmisbrukere skal få tilrettelagt hjelp, men når det gjelder de yngre gruppene må vi bruke andre tiltak.

Saken fortsetter under lydfila:

Legalisering?

Noe av det Furunes reagerer sterkest på, er forslaget om at det ikke skal være straffbart å være i besittelse av opp til fem gram av et hvilket som helst stoff.

– Fem gram heroin utgjør 166 brukerdoser. Det er ingen som går med slike mengder på seg til eget forbruk, mener hun.

– Dermed vil det i praksis si at vi gir frie tøyler til langere og det kan vi ikke være bekjente med. Hun viser til politiets og Statsadvokatembedets høringsuttalelser.

– Her er det klinkende klart at det å kunne være i besittelse av så store mengder narkotika, hverken vil føre til mindre forbruk eller mindre kriminalitet. Og for oss er det en selvfølge at det ikke skal bli lettere å få tak i narkotiske stoffer etter rusreformen, tordner Furunes.

Trøndelagsmodellen

Fylkeskommunen har særlig ansvaret for oppveksten til ungdom mellom 15 og 21 år. Furunes forklarer at man i Trøndelag har utviklet en modell som kan vise til gode resultater for nettopp denne aldersgruppen.

– Det er sånn at om du i dag blir tatt for å være i besittelse av narkotika så får du dette på rullebladet. Om det skjer, så vil det få konsekvenser for livet ditt, for eksempel ved at du ikke får ta førerkort, du blir utestengt fra enkelte utdanninger og du vil bli nektet innreise i en rekke land. Hun sier videre at i Trøndelag praktiserer man det slik, at ungdom i en slik situasjon slipper å få forholdet på rullebladet, dersom de inngår en såkalt ruskontrakt.

– Det vi opplever er at svært mange velger denne typen oppfølging, og dermed stanser man en utvikling som kunne ha ført rett ut i det vi vet er et svært vanskelig livsløp. Derfor er vi enige med politiet i at det må være muligheter for sanksjoner når noen blir tatt i besittelse av narkotiske stoffer.

Partiskiller

Kari Anita Furunes vedgår at det hun ser som de mest kontroversielle punktene i forslaget til rusreform, nok er gitt i beste mening.

– Men vi mener likevel at man går alt for langt. Hun peker på at det er klare partiskiller når det gjelder å løsne på det som i dag er lovverket for besittelse av narkotika.

– Lengst fra oss er Venstre som ønsker full legalisering, men også MDG og deler av Høyre går for denne modellen. Men la meg understreke en gang til, en rusreform skal ikke gjøre det lettere å få tak i stoffer som betyr en stor påkjenning, både for enkeltpersoner og for samfunnet som helhet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...