Nea Radio

Når skal NAV-kontoret holde åpent?

Fylkesmann Frank Jenssen. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

Økonomisk sosialhjelp og de andre sosiale tjenestene skal være tilgjengelige for alle som kan trenge dem. Det påvirker også muligheten til å ha reduserte åpningstider, skriver fylkesmannen i en pressemelding

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

De aller fleste NAV-kontorene i Trøndelag har nå åpnet igjen, men flere har redusert åpningstid. Det betyr at flere NAV-kontor har stengt for ikke-avtalte besøk enkelte dager i uken eller i deler av kontortiden. Hva kan innbyggerne forvente av åpningstider fra sitt lokale NAV-kontor?

Uttalelse fra Arbeids- og velferdsdirektoratet

Arbeids- og velferdsdirektoratet har nå sendt et brev til alle landets fylkesmenn, for å utdype hva som kreves av åpningstider ved NAV-kontorene. Direktoratet viser til til disse hovedpunktene:

Kommunen organiserer virksomheten sin slik den ønsker, innenfor rammene av loven.

Kommunen har ansvaret med å sørge for at de sosiale tjenestene alltid er tilgjengelige.

Sosialtjenesteloven er samfunnets siste sikkerhetsnett. De sosiale tjenestene er til for personer som ofte er i en vanskelig livssituasjon. De kan trenge hjelp raskt, og klarer ikke nødvendigvis å beherske digitale verktøy. Kommunen må derfor sikre at personer kan få hjelp ved personlig oppmøte.

Alle sosiale tjenester skal være forsvarlige. Forsvarlighetskravet setter en nedre grense for hva som kan aksepteres av begrensninger i åpningstiden. Hva som innebærer en forsvarlig åpningstid må vurderes konkret i hver enkelt kommune. Åpningstider må derfor vurderes og avtales lokalt.

Begrensede åpningstider må begrunnes konkret i relevante forhold, som antall innbyggere, antall tjenestemottakere, innbyggernes behov og tilgjengeligheten på andre arenaer.

Hva gjør Fylkesmannen?

Siden uttalelsen fra direktoratet har betydning for kommunenes rolle som tjenesteyter, har vi videresendt brevet til alle kommunene i Trøndelag, alle NAV-kontorene i Trøndelag og til NAV Trøndelag.

Vi følger fortløpende med på utviklingen i tilgjengeligheten til de sosiale tjenestene i kommunene i Trøndelag, og kan blant annet bistå med veiledning og gjennomføre tilsyn. Tilgjengeligheten til de sosiale tjenestene er også tema for en landsomfattende undersøkelse, som vi skal gjennomføre på vegne av Helsetilsynet i flere trønderske kommuner i 2020 og 2021.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...