Nea Radio

Når og hvor forstyrrer vannscootere sjøfuglene mest?

Ærfugler i Straumen i Inderøy. Foto: Arne Follestad, NINA. Foto vannscooter: Flickr user db2r

Når og hvor forstyrrer vannscootere sjøfuglene mest Publisert 25.06.2019 Trondheim havn har bedt NINA om en status for sårbare sjøfuglområder i Trondheimsfjorden, og om hvordan forstyrrelser fra vannscootere påvirker fuglene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

–I Trondheimsfjorden er det mange viktige områder for sjøfugl, og i disse kan vannscootere forstyrre fuglelivet alvorlig, sier Arne Follestad, forsker i NINA og ansvarlig for rapporten.

Vannscootere kan forstyrre fuglene i flere viktige sjøfuglområder i Trondheimsfjorden. Rapporten konkluderer imidlertid med at man kan legge til rette for slik aktivitet i områder der vannscooterne ikke påvirker fuglelivet. Det er viktig å understreke at rapporten ikke vurderer hva andre brukere av Trondheimsfjorden til fritidsformål, synes om vannscootertrafikk .

Ærfuglen er mest utsatt

I rapporten er det lagt særlig vekt på ærfugl siden 8 av 10 hekkende fugler er forsvunnet siden 1980-tallet.

Ærfuglene er ofte tolerante overfor menneskelig aktivitet, men de er sårbare for uvettig kjøring med vannscootere, særlig i sommerhalvåret. De er mest utsatt for forstyrrelse før egglegging når fuglene ligger på sjøen utenfor koloniene, i selve rugeperioden, og etter at ungene har klekket og følger mora på sjøen. Båter eller vannscootere som kjører for nær ungekull kan skille ungene fra mora, og dermed gjøre dem til lett bytte for måker. Ærfuglene er også særlig sårbare i fjærfellings- eller myteperioden på seinsommeren. I den perioden kan de voksne ikke fly i 3-4 uker, og kan derfor ikke så lett rømme unna forstyrrelser, forklarer Follestad.

Kunnskap om fuglene er viktig

Ærfuglene hekker hovedsakelig langs deler av sørsiden av Trondheimsfjorden, samt i de indre delene. Her er det stor risiko for at vannscootertrafikk kan forstyrre ærfugler. I myteperioden oppholder de voksne hannene seg gjerne i grunne områder et stykke fra hekkeplassene.

Kolonier av måker og teist finner vi først og fremst på holmer i Åsenfjorden, i de indre delene av fjorden, samt i Stjørnfjorden. De fleste koloniene er relativt små. Både måker og terner vil være sårbare for vannscootere i nærheten av koloniene.

Det er flere vernede områder inne i Trondheimsfjorden, bl.a. 13 delområder som inngår i Trondheimsfjorden våtmarkssystem. Disse har status som Ramsar-områder. Flere av disse områdene er viktige rasteplasser og overvintringsområder for en rekke arter. Mange arter på trekk bruker fjæreområdene og sjøområdene utenfor som raste- og overnattingsplasser. Forstyrrelser i disse områdene kan reduseres/unngås ved å regulere når på døgnet vannscootere kan kjøre nær viktige rasteområder under trekket.

Ta hensyn

–Vannscootere karakteriseres ved at de kan ha stor fart og foreta brå og uventede retningsendringer. Dette kjøremønsteret er uforutsigbart for fuglene. Kommer vannscooteren for nær fugl på vannet oppstår panikkartede unnamanøvrer, og i verste fall kan sjøfugl bli påkjørt og skadet. Vannscootere stikker ikke så dypt i sjøen og kan kjøre inn på grunnere områder enn fritidsbåter, poengterer Arne Follestad i NINA.

I 2013 ble det vedtatt en forskrift om bruk av vannscooter i Norge, der det var forbud mot å kjøre fort innenfor en avstand på 400 meter fra land eller øyer og holmer. Denne forskriften ble opphevet av regjeringen i 2017, som dermed sidestilte vannscooter med bruk av fritidsbåter. Det er nå overlatt til kommunene å fastsette sine egne restriksjoner på bruk av vannscooter. Før du vil ut med vannscooter, bør du derfor sjekke med kommunen hvilke restriksjoner de har fastsatt for sine områder.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...