Nea Radio

Tydal:

Naboene bekymret for støy fra datasenteret

Illustrasjon: bredbånd Foto: Ola Bjerken

I forbindelse med oppstart av byggearbeid for Tydal Data Center inviterte Tydal kommune og Tydal Data Center AS til digitalt informasjonsmøte med mulighet for å stille spørsmål tirsdag kveld.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Haakon Brynhi og Lars Naas er mennene bak utviklingen av Tydal Data Center. Brynhi informerte alle som ønsket det om prosessen med å etablere datasenteret tirsdag kveld, og et 70-talls mennesker hang seg på møtet som ble holdt via Teams.

Venter på byggetillatelsen

Status nå er at Brynhi og Co venter på byggetillatelse fra kommunen, og når den er på plass er datasenteret påbegynt innen kort tid. Brynhi og Naas er tilhengere av å bruke lokal arbeidskraft, og Kyllo Maskin er første entreprenør på stedet. De skal gjøre grunnarbeidet på den 60 mål store tomten. At det er mye jobb er en underdrivelse, for tomten har en høydeforskjell på 35 meter - og skal være flat når jobben er gjort.

Tiltak for å begrense støy fra datasenteret

Etter informasjonsrunden fikk deltakerne på møtet anledning til å stille spørsmål, og det kom flere spørsmål om problematikk rundt støy. Det gjaldt spesielt for de som blir naboer av det fremtidige datasenteret. Brynhi var tydelig på at det ikke går an å unngå støy fra et 60 mål stort industriområde, men at de skal gjøre alt de kan for å skjerme de som bor i nærheten. Tiltak han trakk frem var åtte meter høye støyvoller, store vifter og vannkjølingsanlegg som skal begrense viftebruken på sommerstid blant annet. Han lovet også å ha tett dialog med de som blir naboer til området.

Håper å utvide bedriften

I første omgang lover de å opprette 10 arbeidsplasser i Tydal. Videre håper Brynhi og Naas å videreutvikle senteret slik at de kan ansette flere, men de har også stort fokus på at Tydal Data Center forhåpentligvis skal ha ringvirkninger ut til nærområdene. De bruker lokale entreprenører så langt det går, og sier det også vil bli behov for blant annet overnatting i fremtiden når senteret er etablert. Det ble også diskutert hvorvidt det går an å bruke spillvarmen til noe, og det er det allerede tenkt på i form av at det muligens kan bli inngått samarbeid med bedrifter som kan kjøpe rimelig varme fra området. Det kan igjen føre til etablering av flere bedrifter i Tydal, og noen av eksemplene som ble trukket frem var drivhusbedrifter, oppdrett av fisk eller bedrifter som gjennomfører kjemiske prosesser som trenger varme. Dette er Brynhi, Naas og kommunen allerede i dialog om.

- Målet er å generere mye aktivitet rundt Tydal Data Center, sa Haakon Brynhi.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...