ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Tydal:

Naboene bekymret for støy fra datasenteret

Illustrasjon: bredbånd Foto: Ola Bjerken

I forbindelse med oppstart av byggearbeid for Tydal Data Center inviterte Tydal kommune og Tydal Data Center AS til digitalt informasjonsmøte med mulighet for å stille spørsmål tirsdag kveld.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Haakon Brynhi og Lars Naas er mennene bak utviklingen av Tydal Data Center. Brynhi informerte alle som ønsket det om prosessen med å etablere datasenteret tirsdag kveld, og et 70-talls mennesker hang seg på møtet som ble holdt via Teams.

Venter på byggetillatelsen

Status nå er at Brynhi og Co venter på byggetillatelse fra kommunen, og når den er på plass er datasenteret påbegynt innen kort tid. Brynhi og Naas er tilhengere av å bruke lokal arbeidskraft, og Kyllo Maskin er første entreprenør på stedet. De skal gjøre grunnarbeidet på den 60 mål store tomten. At det er mye jobb er en underdrivelse, for tomten har en høydeforskjell på 35 meter - og skal være flat når jobben er gjort.

Tiltak for å begrense støy fra datasenteret

Etter informasjonsrunden fikk deltakerne på møtet anledning til å stille spørsmål, og det kom flere spørsmål om problematikk rundt støy. Det gjaldt spesielt for de som blir naboer av det fremtidige datasenteret. Brynhi var tydelig på at det ikke går an å unngå støy fra et 60 mål stort industriområde, men at de skal gjøre alt de kan for å skjerme de som bor i nærheten. Tiltak han trakk frem var åtte meter høye støyvoller, store vifter og vannkjølingsanlegg som skal begrense viftebruken på sommerstid blant annet. Han lovet også å ha tett dialog med de som blir naboer til området.

Håper å utvide bedriften

I første omgang lover de å opprette 10 arbeidsplasser i Tydal. Videre håper Brynhi og Naas å videreutvikle senteret slik at de kan ansette flere, men de har også stort fokus på at Tydal Data Center forhåpentligvis skal ha ringvirkninger ut til nærområdene. De bruker lokale entreprenører så langt det går, og sier det også vil bli behov for blant annet overnatting i fremtiden når senteret er etablert. Det ble også diskutert hvorvidt det går an å bruke spillvarmen til noe, og det er det allerede tenkt på i form av at det muligens kan bli inngått samarbeid med bedrifter som kan kjøpe rimelig varme fra området. Det kan igjen føre til etablering av flere bedrifter i Tydal, og noen av eksemplene som ble trukket frem var drivhusbedrifter, oppdrett av fisk eller bedrifter som gjennomfører kjemiske prosesser som trenger varme. Dette er Brynhi, Naas og kommunen allerede i dialog om.

- Målet er å generere mye aktivitet rundt Tydal Data Center, sa Haakon Brynhi.

ANNONSE