Nea Radio

Nytt EU-direktiv:

Nå må uregistrerte motorkjøretøy forsikres

Nå må gammeltraktoren, ATV-er og andre uregistrerte kjøretøy forsikres. Foto: UNSPLASH/Teo Zac

Med noen få unntak skal alle motorvogner ansvarsforsikres selv om de ikke har skilt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

1. januar 2021 ble det innført endringer i bilansvarsloven.

– Nå må alle typer uregistrerte kjøretøy som kan gå fortere enn ti kilometer i timen og kan komme til å bli brukt ha en ansvarsforsikring. Næringsdrivende som eier slike kjøretøy må være oppmerksomme på at det ikke lenger er tilstrekkelig å ha en bedriftsansvarsforsikring. Kjøretøyene må nå være dekket av en bilansvarsforsikring. Det gjelder biler, ATV-er og arbeidsmaskiner – også de som bare blir brukt på lukket område, sier Stein Plogvoll, fagsjef for motor i Gjensidige i en pressemelding.

Bakgrunnen for endringene i bilansvarsloven er utviklingen i rettspraksisen ved EU-domstolen og en tilpasning til EUs motorvognforsikringsdirektiv (2009/103/EF) – artikkel 3. Det sier at erstatningsansvar som kan oppstå ved bruk av motorvogn, skal være forsikret.

– Endringen omfatter først og fremst bransjer som bygg- og anlegg og landbruket. Men privatpersoner som eier for eksempel en uregistrert bil eller en ATV blir også berørt, påpeker Plogvoll.

Øker ansvarsgrensen fra 10 til 100 millioner

I tillegg økes ansvarssummen på tingskader fra 10 til 100 millioner kroner. Når det gjelder personskader, er det ingen beløpsbegrensning.

– Hovedregelen i loven om motorvogner er objektivt ansvar, det vil si ansvar uten hensyn til skyld. Kjøretøy må derfor forsikres for dette ansvaret, opplyser Andreas Blydt, fagansvarlig for forsikring og sikkerhet i Nye Veier.

Han legger til at endringen kan føre til store konsekvenser for eiere av uforsikrede kjøretøy.

– Hvis man er uheldig og forvolder skade eller i verste fall en persons død, slår det objektive ansvaret inn. Det kan medføre et erstatningskrav som er så stort at et firma kan gå overende, advarer Blydt.

Overraskende på mange

Det kan virke som om lovendringen har gått mange hus forbi, mener Blydt. Han forteller om møter med leverandører som har blitt overrasket når temaet blir brakt på bane.

– Det skal sies at mange av de store selskapene allerede har forsikringer som dekker endringene i bilansvarsloven. Jeg er mer bekymret for de mindre aktørene, sier Blydt. Han opplyser at Nye Veier vil følge opp sine entreprenører for å forvisse seg om at de ivaretar forsikringsplikten.

Foto: UNSPLASH/Vitor Rossetto

Stein Plogvoll er enig i at det har vært lite publisitet rundt lovendringen. Han forteller at Gjensidige har mottatt få henvendelser i kjølvannet av lovendringen. Selskapet er nå i gang med å kontakte sine kunder, som har til sammen 6 000 kjøretøy som må ansvarsforsikres i henhold til de nye reglene.

– Loven gir noen unntak, for eksempel for kjøretøy som går under ti kilometer i timen. Ansvarsforsikring er heller ikke lovpålagt på kjøretøy som «ikke er i bruk». Dette begrepet trenger imidlertid en presisering. Det er nemlig slik at du kan bli erstatningspliktig hvis for eksempel en bil som ikke er i daglig bruk triller av gårde og forvolder skade, forklarer fagsjefen.

– I utgangspunktet anbefaler vi derfor at alle uregistrerte motorkjøretøy blir forsikret, uansett om de er i bruk eller ikke. Ansvarsforsikringen koster uansett ikke mange hundrelappene i året. For øvrig ber vi kunder om å ta kontakt hvis de er i tvil om hvorvidt de må forsikre et uregistrert kjøretøy, sier Plogvoll.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...