Nea Radio

Nea Radio

Nå må regjeringen følge opp!

Følg opp: Oppgaveutvalget la i dag fram sin innstilling til overføring av oppgaver fra stat til fylkeskommunene. Senterpartiet ber regjeringen følge opp. På bildet: Trøndelags stortingsrepresentant for Trøndelag, Heidi Greni. Foto: Senterpartiet

Utvalget som i dag la fram sin innstilling til overføring av oppgaver fra stat til fylkeskommunene har gjentatt mange av forslagene som Senterpartiet fremmet ved behandlingen av regionmeldingen i Stortinget i 2016.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nå må regjeringen følge opp, både når det gjelder utvalgets forslag til oppgaver og ved å gi fylkene økonomisk rom til å løse oppgavene , mener Senterpartiets kommunalpolitiske talsperson, Willfred Nordlund i en pressemelding.

- Senterpartiet fremmet allerede våren 2016 forslag til en rekke oppgaver som burde overføres fra stat til fylkeskommunene. Vi fikk ikke flertall for våre forslag, men nå støtter utvalget oss på flere områder. Jeg er glad oppgaveutvalget kommer med mange gode forslag, men Senterpartiet vil gå lenger når saken kommer til Stortinget for å styrke fylkeskommunenes rolle både som samfunnsutvikler og myndighetsorgan, sier stortingsrepresentant Willfred Nordlund, Senterpartiets kommunalpolitiske talsperson.

Støtter

Oppgaveutvalget støtter Senterpartiet i at ansvaret for Bufetat, familievernet, deler av Forskningsrådets programmer, kulturminnevernet, regionapparatet til Innovasjon Norge og mange av Kulturrådets oppgaver, overføres til fylkeskommunene. Senterpartiets forslag fra 2016 gjelder i tillegg endringer i styringen av sykehusene, oppgaver innenfor forvaltning av rovdyrpolitikken og styrking av fylkeskommunenes rolle innen planlegging

Oppgaveutvalget ble oppnevnt av regjeringen etter at Stortinget vedtok ny fylkesstruktur. Regjeringen mente større fylker var en forutsetning for å overføre oppgaver fra staten til fylkeskommunene. Utvalget viser til at det fortsatt er store forskjeller i fylkenes befolkningsgrunnlag, fra 240.000 i Troms/Finnmark til 1,2 millioner innbyggere i nye Viken bestående av Østfold, Akershus og Buskerud. Utvalgsleder Terje B. Hagen sa i sin presentasjon at plasseringen av Oslo utenfor nye Viken ga begrensninger i utvalgets forslag, spesielt når det gjelder overføring av oppgaver innenfor spesialisthelstetjenesten. Statsråd Monica Meland bekreftet at Viken ikke er en region som er godt tilpasset utfordringene.

- Vi får bekreftet at den gjennomførte tvangssammenslåingen av fylker ikke var nødvendig for å gjennomføre en oppgavereform hvor fylkeskommunene overtar ansvar på områder som i dag ligger til fylkesmennene og direktoratene. De oppgavene som foreslås overført, ville kunne løses av de eksisterende fylkene. Jeg deler dessuten utvalgslederes og statsrådens bekymring for den vanskelige situasjonen i hovedstadsområdet. Oslo og Akershus er en bo- og arbeidsplassregion og er det område som virkelig har behov for bedre samordning. Det er uforståelig at ingen ting ble gjort med det, sier Willfred Nordlund.

Oppgaveutvalgets innstilling sendes nå på høring. Høringsfristen settes til seks uker har statsråd Mæland opplyst. Hun begrunner kort høringsfrist med behov for rask behandling for å få oppgavereformen vedtatt før fylkene slås sammen fra 2020.

- Statsråden er ny, men hun bør vite at 6 uker er for kort tid til at fylkestingene og kommunestyrene får tid til å si hva de mener om overføring av oppgaver og myndighet. Dette må statsråden gi dem tid til, sier Willfred Nordlund.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...