Nea Radio

Nea Radio

Nå kan du følge registreringa av ulv

TELL ULV: Ledertispa (V569) og en valp fotografert i september i år i Kynnareviret ved Elverum Foto: Viltkamera.nina.no

Rovdata har lansert et nytt tilbud for publikum som er interessert i overvåkingen av ulv. I den nye ulvetelleren kan du følge med på ulvene som blir registrert med DNA-prøver i overvåkingssesongen. Ulvetelleren blir oppdatert fortløpende.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Rovdata analyserer årlig hår- og ekskrementprøver fra ulv som samles inn i felt, samt vevsprøver av døde ulver. Prøvene samles inn av feltmannskaper tilknyttet Statens naturoppsyn (SNO) og Høgskolen i Innlandet (HINN). Feltmannskapene tar også imot prøver fra publikum som ønsker å bidra i overvåkingen.

Etter endt analyse hos Rovdata legges alle prøvesvar i Rovbase.

Følg innleverte prøver

Nå kan du holdes løpende orientert om alle ulver som Rovdata har registrert med DNA i den nye ulvetelleren.

– Med ulvetelleren utvider vi vår service til publikum. Vi vil under overvåkingssesongen fra 1. oktober til 31. mars fortløpende oppdatere telleren etter hvert som analysene blir klare. Der vil man finne informasjon om individ-ID, hvilket revir ulven hører til, dens sosiale status (lederdyr eller valp), og der det er mulig, hvilket revir ulven er født i, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Ulvetelleren gjør det enda enklere for publikum å følge med på arbeidet som gjøres.

I gang med telling av ulv

Den siste tidas snøfall har ført til gode sporingsforhold og mye feltaktivitet flere steder. I Norge kartlegges antall ulver i landet ved hjelp av sporinger på snø og innsamling av prøver for DNA-analyser, og alle registrerte ulver regnes med i bestandstallene.

Det er siden 1. oktober registrert 39 ulv fra DNA.

Det er i samme periode samlet inn DNA fra årsvalper i sju revir i Norge. Dette gjelder revirene Osdalen, Julussa, Letjenna, Kynna, Hobøl, Slettås og i et nytt revir i Elverum- og Vålerområdet. Det er før registreringssesongen også samlet inn DNA fra årsvalper i Mangen og Østmarka.

Ny foreløpig status hver måned

Som tidligere år vil Rovdata i overvåkingssesongen gi ut foreløpige statusrapporter underveis, men nytt av året er at disse vil komme i en nettbasert løsning. Hver måned fra desember til april gir vi en oppdatert status fra registrerte ulverevir på denne siden. Siden oppdateres første gang i desember.

– Akkurat som de tidligere foreløpige statusrapportene, vil den nye løsningen gi et sammendrag av det som til da er foreløpig registrert og kartlagt om ulvenes status i Norge, og hvor det fortsatt gjelder å få inn mer kunnskap. Her kobler vi sammen innsamlet kunnskap fra DNA med informasjon fra sporing og øvrige overvåkingsdata fra felt, sier Kindberg.

Et viktig poeng med de foreløpige statusrapportene er å vise publikum hvor det er samlet inn mye kunnskap om ulv, og hvor feltarbeidet bør intensiveres, både med innmeldinger fra publikum og ved sporinger fra SNO og Høgskolen i Innlandet.

Ønsker tilbakemeldinger

Til sammen skal den nye ulvetelleren og de månedlige statusrapportene gi publikum, media og andre interesserte enda bedre innsikt i overvåkingsarbeidet som gjøres på ulv.

– Vi håper at løsningen blir godt mottatt og flittig brukt av de som ønsker å følge med under overvåkingssesongen. Vi tar også gjerne imot tilbakemeldinger og innspill som dere måtte ha på den nye løsningen. Disse kan sendes på e-post til rovdata@rovdata.no, sier nettredaktør Jan Arne Stokmo i Rovdata.

Det ble vinteren 2016-2017 registrert 54-56 ulver som kun holdt til innenfor Norges grenser og minst 51-56 ulver i revir på grensen mellom Norge og Sverige, altså totalt 105-112 ulver med helt eller delvis tilhold på norsk areal.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...