Nea Radio

Skaper juleglede for eldre:

Nå kan du bli med på en nesten helt ekte julekonsert

Julekos: Ved hjelp av teknologi, og av frivillige på alle bauger og kanter, skal Erlend Engang skape en helt spesiell juleopplevelse for eldre på bosenter og sykehjem i Stjørdal. Foto: Anne Gundersen

Erlend Engan fra Stjørdal fikk en strålende idé: Hvorfor ikke bruke VR-teknologi til å gi beboere på eldresentre og sykehjem en følelse av å være tilstede i salen under en skikkelig julete julekonsert?

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

VR-teknologi, eller Virtual Reality som det heter, er en teknikk som brukes for å filme en situasjon på en måte som gjør at når filmen spilles i VR-briller får du e 3D-opplevelse av å være til stede.

– Det blir ikke helt det samme, men det er det nærmeste du kan komme, sier Erlend Engan, som er mannen bak det glitrende ideen.

Nå har han samlet sammen artister, sponsorer og teknikere, for å gi de som er eldre og i sårbare risikogrupper en litt bedre jul i det som er en krevende tid for mange.

Teknologien har tatt kvantesprang under pandemien og nå tar Erlend altså dette enda et skritt lengre.

– Dette er teknologi som har eksistert lenge, forklarer Erlend.

– Og når vi bruker dette på denne måten vi har tenkt, så vil faktisk den som opplever det få følelsen av å sitte blant publikum i Kimen kulturhus.

Lokale kjente artister

Det spares ikke på kruttet når de som er litt mer isolert enn de fleste skal gledes til jul. Viggo Valle skal sy det hele sammen og på scenen vil en blant annet oppleve Roar Nygård, Jjohans og en rekke andre kjente, lokale artister.

– Jeg har møtt en enorm velvilje på alle hold, når det gjelder å få dette prosjektet i stand. Alt fra artister og teknikere, til kommunen og spons fra det lokale næringsliv har vært utrolig imøtekommende.

Nå er Erlend i kontakt med dem som steller med velferdsteknologi i kommunen. I første omgang er det Skatval Lånke Hegra Bosenter, Halsen sykehjem og Stjørdal aktivitetssenter som skal få oppleve konserten.

Framtidsrettet

Erlend Engan fikk ideen fordi han samarbeider en del med firmaet Trygg Grunn, som jobber med VR til daglig.

– Nå fant vi en ny måte å bruke denne teknologien på, sier Erlend som forsikrer at dette er et prosjekt som absolutt har et liv også etter jul.

– Mulighetene her er uendelige. Tenkt deg bare å sette opp et VR-kamera i front av 17. maitoget. Da kan den som ikke kommer seg ut få følelsen av å være til stede.

For å bidra til innkjøp av VR-briller til eldre, kan du bruke Vipps 107724

Hør intervjuet med Erlend Engan i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...