Nea Radio

Dette brukte Fylkesmannen 3 måneder på

Nå har Holtålen kommune fått svar

Illustrasjonsfoto

Besvarelse av spørsmål om kartlegging av rovfugl og friluftsliv.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tre måneder etter at Holtålen kommune ba Fylkesmannen konkretisere hva som skal utredes av rovfugl og friluftsliv langs Gauldalsløypa, så kom svaret - datert 9.9.2019:

Besvarelse av spørsmål om kartlegging av rovfugl og friluftsliv

– Vi viser til henvendelse fra kommunen av 13.06.2019. Vi ga rådmann svar telefonisk etter ferieavvikling i uke 32. Her kommer skriftlig svar på spørsmål om kartlegging av rovfugl og friluftsliv. Vi viser også til vår melding om forventet saksbehandlingstid til 01.09.2019, vi beklager at svaret kommer noe senere enn dette.

I punktet om habilitet tar Fylkesmannen det til orientering at kommunen er uenig i Fylkesmannens vurdering av habilitet i saken. Mht. utsendingsrutiner hos Fylkesmannen, vil vi opplyse om at opphevingsvedtaket beklageligvis i første omgang ble sendt til kommunen pr. post. Da dette ble oppdaget, ble brevet sendt elektronisk. Det er dette som er årsaken til at brevet nådde mottakerne til ulik tid.

Undersøkelser av rovfugl

Fylkesmannen ba i arbeidet om at det ble gjennomført undersøkelser av rovfugl da kunnskapsgrunnlaget ikke var tilstrekkelig. Undersøkelsene ble gjennomført 19.6.2018 med en dags befaring.

Metoden gikk ut på å gå langs løypen oppover dalen for så å gå parallelt nedover 200 meter fra løypa. En kartlegging gjennomført med en dags befaring i midten av juni er ikke tilstrekkelig for å si noe om det finnes sårbare og/eller sensitive rovfuglarter i området. Som et minimum bør det gjennomføres kartlegging på de tidspunktene hvor det er størst sjanse for å observere rovfugl. For de som er mest aktuelle, som jaktfalk, kongeørn, hubro og hønsehauk, vil befaring både i slutten av mars og i begynnelsen av april.

Dette vil være gode tidspunkter for registeringer. I denne tiden hevder fuglene territorier og vil være synlige og hørbare. Dette er minimumskravet for å kunne akseptere slike undersøkelser. Det bør videre utføres registreringer på sensommeren for å kartlegge om evt. hekkinger var vellykket. Vi tar ikke stilling til om representanten fra NOF har nødvendig kompetanse for slikt arbeid, kun omfang av arbeidet som er levert.

Friluftskartlegging

Det er et absolutt krav at man gjennomfører en kartlegging av friluftsområder etter M-98-veilederen til Miljødirektoratet i de områdene hvor rekreasjonsløyper utredes. M-98-veilederen opplyser om hva slags metode som skal brukes i kartleggingen. Videre er den tydelig på at man bør differensiere mellom sommer og vinter når det kommer til friluftsområdene. Da veien ikke er vinterbrøytet er den per definisjon utmark etter friluftsloven.

Vi kan ikke se at det finnes grunner til at man ikke skulle kartlegge friluftsområder langs traséen. Videre har kommunen ikke framlagt dokumentasjon mht. hvordan kartleggingen har foregått. Det er ikke opplyst noe om hvilke personer/organisasjoner som har medvirket i arbeidet med kartleggingen.

Fylkesmannen har blitt gjort oppmerksom på at ingen friluftsorganisasjoner har blitt forespurt om å bidra i arbeidet, selv om dette med medvirkning beskrives godt i M-98-veilederen. Kommunen henviser til øvrig utredning fra Plankontoret. Plankontoret har til Fylkesmannen opplyst at de ikke har hatt noe med kartleggingen å gjøre men at de fikk en jobb med å digitalisere inn de ulike friluftsområdene. Disse var da ferdig utarbeidet fra kommunen.

Skulle det være flere spørsmål ta gjerne kontakt med saksbehandler hos Klima- og miljøavdelingen, vi er også positive til å stille i et møte med kommunen om saken.

Med hilsen

Anne Sundet Tangen (e.f.) seksjonsleder
Klima- og miljøavdelingen

Thomas Aarskog seniorrådgiver
Klima- og miljøavdelingen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...