Nea Radio

Nea Radio

Nå går startskuddet for forskningsstasjon i Hessdalen

Foto: Høyskolen i Østfold

Holtålen kommune gir Bergstaden Bygg tillatelse til å sette i gang arbeidet med å bygge forskningsstasjon i Skarvan ved Øyungen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2018 kl 15:27

I regi Høyskolen i Østfold har det vært forsket på lysfenomenet i Hessdalen i mange år.

Forskningen er avhengig av å ha baser på de høyeste fjelltoppene i dalen, og frem til nå har det blitt benyttet telt, noe som reduserer observasjonstiden betraktelig.

Høgskolen i Østfold har i lengre tid ønsket å etablere det de kaller en semipermanent forskningsstasjon, plassert på fjellet Skarvan - 975 meter over havet. Dette vil gi god utsikt og forhåpentligvis gode forskningsresultater.

Høyskolen har lagt et bachelorstudie i feltarbeid til Hessdalen og det er studenter fra dette studiet som har gjort arbeidet med å utarbeide søknaden og nødvendig dokumentasjon. Det har i forkant av søknaden vært gjort en risikoanalyse med blant annet systembeskrivelse, 3D-bilder, beskrivelse av infrastruktur og adkomst.

Stort forskermiljø

I tillegg til høyskolen er det også et internasjonalt forskermiljø som trenger et fast sted å holde til når de er i dalen. På lista over prosjekt og fagpersoner som står bak forskningsstasjonen finner vi blant annet Høyskolen i Østfold ved lektor Erling P. Strand, Bjørn Gitle Hauge og professor Anna-Lena Kjøniksen. Det utenlandske forskermiljøet er også sterkt representert blant annet ved Dr. Stelio Montebugnoli og Dr. Jader Monari fra National Institute for Astrophysics, Radio Astronomy Institute i Bologna i Italia.

Bygningen som nå skal settes opp skal bestå av fem moduler på til sammen 75 kvadratmeter. Disse skal fraktes inn med helikopter.

I tillatelsen fra kommunen står det også at transport av byggevarer og utstyr må skje på snødekt mark. Ved eventuell motorferdsel på barmark må det innhentes tillatelse fra kommunen.

Daglig leder i Bergstaden Bygg, Magnus Jensås sier de nå venter på klarsignal fra Høyskolen i Østfold. Når denne foreligger så kan arbeidet igangsettes umiddelbart.

Han er ikke sikker på hvor lang tid arbeidet med å sette opp forskningsstasjonen vil ta.

– Vi har aldri gjort noe slikt tidligere og det er mange ukjente momenter som må taes hensyn til. Her er det snakk om helikoptertransport, bruk av snøskuter og ikke minst montering av konteinere, sier han og antyder at det nok vil gå to-tre uker til arbeidet.

Byggestart i mars

Bjørn Gitle Hauge fra Høyskolen i Østfold sier at de nå har mottatt festekontrakt fra Statskog og han regner med at denne er underskrevet i løpet av januar. Går alt som planlagt ser han for seg byggestart i løpet av mars.

Prosjektet er så langt finansiert gjennom ulike fond. Forprosjektet ble gjort mulig gjennom det interkomm næringsfondet, som bidro med 150.000 kr.

Selve realiseringen av prosjektet er gjort mulig takket være 400.000 kroner fra et fylkeskommunalt fond i Østfold, som heter Grønt testhus for subarktisk klima.

Hauge sier at når stasjonen er oppe så er det flere interessenter som har signalisert at de vil være med videre - noe som gir muligheter å lage større prosjekter.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...