Nea Radio

Nå eksporteres smør fra Røros til USA

Foto: Tom Gustavsen

Over 60 butikker "over there" tar inn smøret fra Sollihagaen på Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Et halvt tonn Røros Smør har tatt veien over Atlanteren og distribueres i disse dager ut til 62 utsalgssteder i Minneapolis og St. Paul (Twin Cities) og omkringliggende områder, i tillegg til restauranter og bakerier.

Smøret blir å finne i over 60 butikker, deriblant de to beste premium dagligvarekjedene i Minnesota. Både Kowalskis’ 11 butikker og Lunds & Byerlyes’ 28 butikker vil ha Røros Smør i hyllene fremover.

Har vært ute og reist, sett og lært

- Vi har gjennom årene sett at det kan være et internasjonalt marked for Røros Smør rett og slett fordi det er en unik smaksopplevelse. Uten at vi har jobbet bevisst med det selv, så har vi jo sett at Røros Smør har dukket opp i alt fra Stockholmsrestauranter til Noma i København, og til og med hos et håndverksbakeri i Singapore som brukte ett tonn smør i året før Covid, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.

Rørosmeieriet har gjennom et Innovasjon Norge-prosjekt besøkt Minnesota for et par år siden for å se på mulighetene i det norsk amerikanske markedet der.

– Da oppdaget vi markedsmuligheter hos den kvalitetsbevisste forbruker der borte. Det er et stort område med nesten 3 millioner innbyggere. Dette er et område der smør rett og slett er en populær råvare. Det er et område der svært mange forbrukere – også utover norskamerikanerne - har rike og gode assosiasjoner til Norge, norske verdier, norsk natur og kvalitet. Dette gjør at det er et bedre grunnlag for å få fotfeste her enn i andre deler av USA, forteller Lund.

Store muligheter

-Det er begrenset med kompetanse og erfaring i Norge med eksport av landbruksvarer, utover reguleringseksport. Samtidig ser vi at norsk mjølkeproduksjon – og spesielt økologisk drift - er i verdenstoppen når det kommer til eks. klimaavtrykk, antibiotikabruk og dyrevelferd. Det mener vi, i kombinasjon med smaksopplevelse og funksjonelle produktkvaliteter, gir oss muligheter for en unik posisjon internasjonalt. Norske melkebruk og norske meieriselskaper har etter vår mening all grunn til å eksportere bærekraftige og dyrevennlige landbruksbaserte varer. Det er ingen grunn til å flagge ut norsk mjølkeproduksjon til irske meieri, og det har vi lyst til å bevise, sier meieribestyreren. – Ikke minst er vi hjulpet fram av et utrolig velvillig og ressurssterkt norsk-amerikansk miljø der borte, så vi har mange å takke for at dette har blitt realisert, forteller han.

Meieribestyreren har selv vært med på de innledende salgsrundene sammen med kommunikasjonssjef Gunhild Sun Bellsli mens kjent rørosing og deltids-amerikaner Dag Aadne Sandbakken har hatt en sentral rolle i salgs- og markedsutviklinga videre. Begge forteller at det rett og slett er artig å selge Røros Smør ute i den store verden.

- Nåen saltkkoinn

Økologisk Røros Smør er trolig Rørosmeieriets mest kjente produkt.

Det er etter inspirasjon fra Ingrid Skancke i Djupsjølia ved Røros at Rørosmeieriet har utviklet oppskriften til det økologiske Røros Smør.

«Smøret ska vårrå åpent med dråppåa og nåen saltkoinn.» Slik beskrev Ingrid det perfekte smøret.

Det tar tid å lage smør på håndverksvis. God og fet fløte langtidssyrnes til Røros Rømme, som så kjernes til smør i ei tradisjonell smørkjegle, før det tørrsaltes med norsk, uraffinert havsalt.

Røros Smørt er mindre kompakt enn andre typer smør, og har en aromatisk, lett syrlig og tydelig smørsmak. Det har sin helt naturlige farge, fasthet og smak, og er uten tilsetning av både vann, farge og smøraroma.

Økologisk Røros Smør har fått Matmerks Spesialitetsmerke, og ble i 2013 kåret til Beste Meieriprodukt i Det Norske Måltid.

Hør intervju med meieribestyrer Trond Vilhelm Lund her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nea Radio bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...