ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Kjør forsiktig:

Nå bulkes julen inn

Uka før jul er en av årets verste når det kommer til uhell i trafikken. Foto: Tryg Forsikring

Uka før jul er blant de verste ukene i året innen trafikkulykker og parkeringsskader.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

I fjor var det vel 11000 hendelser som kostet 227 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Korona til tross, julestresset vil også i år føre til tusenvis av bulkeskader på parkeringsplassene.

– Siste helga før jul er en klassiker med over 2000 trafikkulykker daglig på det verste. Vi frykter det samme vil skje i år, selv med korona og lite glatte veier. Selv om handelen foregår mer på nettet nå skal tingene hentes, noe som bidrar til kø i trafikken og fulle parkeringsplasser. Smittesituasjonen medvirker i tillegg til at flere foretrekker bil fremfor kollektivtransport, som igjen betyr mer biler på veien, og økt fare for småkollisjoner inn og ut av kjøpesentrene spesielt. Stress med å rekke julegaveinnkjøpene er hovedårsaken til at uka før jul er den store bulkeuka, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

La kvinnene overta rattet

Undersøkelser viser at det er mannlige sjåfører i alderen 35 til 50 år som troner på toppen av ulykkesstatistikken, og at menn generelt kolliderer langt oftere enn kvinner.

– Spesielt innen påkjørsler på parkerte biler og påkjørsler bakfra i fart, ser vi at menn dominerer bak rattet. De kolliderer dobbelt så mye som kvinnelige sjåfører. Min oppfordring er derfor å la kvinnene overta rattet, så minsker risikoen for trafikkulykker og bulkeskader betraktelig. Det kan også bidra til å senke stressnivået og berge julefreden, sier han.

Forventer bulkelørdag

Desember er tradisjonelt den måneden i året med flest antall trafikkulykker. I løpet av de fem siste årene har det vært nær 200.000 trafikkulykker til en kostnad på vel 4 milliarder kroner.

Typiske bulkeskader etter parkeringsulykker utgjør vel halvparten, og uka før jul er aller verst. I fjor bulket vi vel 6500 ganger uka før jul, nær 1000 ulykker hver eneste dag.

– De fleste bulkeulykker skjer som oftest på vei til eller fra de store kjøpesentrene. Vi forventer at spesielt lørdag vil bli en av julens store bulkedager med storinnrykk på veiene. Heldigvis ser det ikke ut for å bli spesielt glatte veier i de folkerikeste områdene, så det er selvsagt lov å håpe at vi unngår bulkekaos i år. Sett uansett av god tid dersom du skal ut å kjøre. Senk skuldrene og unngå å stresse i trafikken, sier Brandeggen.

Tips for å unngå bulkeskader

  • Få handleturen unnagjort før kl. 12. Tidlig formiddag er den sikreste tiden statistisk, da er sjansen minst for køståing og sammenstøt
  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet. Der er sjansen for sammenstøt minst
  • Rygg inn når du parkerer. Det gir bedre oversikt når du skal ut
  • Blir du påkjørt, sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Nøkkelord

ANNONSE