Nea Radio

Kjør forsiktig:

Nå bulkes julen inn

Uka før jul er en av årets verste når det kommer til uhell i trafikken. Foto: Tryg Forsikring

Uka før jul er blant de verste ukene i året innen trafikkulykker og parkeringsskader.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I fjor var det vel 11000 hendelser som kostet 227 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Korona til tross, julestresset vil også i år føre til tusenvis av bulkeskader på parkeringsplassene.

– Siste helga før jul er en klassiker med over 2000 trafikkulykker daglig på det verste. Vi frykter det samme vil skje i år, selv med korona og lite glatte veier. Selv om handelen foregår mer på nettet nå skal tingene hentes, noe som bidrar til kø i trafikken og fulle parkeringsplasser. Smittesituasjonen medvirker i tillegg til at flere foretrekker bil fremfor kollektivtransport, som igjen betyr mer biler på veien, og økt fare for småkollisjoner inn og ut av kjøpesentrene spesielt. Stress med å rekke julegaveinnkjøpene er hovedårsaken til at uka før jul er den store bulkeuka, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

La kvinnene overta rattet

Undersøkelser viser at det er mannlige sjåfører i alderen 35 til 50 år som troner på toppen av ulykkesstatistikken, og at menn generelt kolliderer langt oftere enn kvinner.

– Spesielt innen påkjørsler på parkerte biler og påkjørsler bakfra i fart, ser vi at menn dominerer bak rattet. De kolliderer dobbelt så mye som kvinnelige sjåfører. Min oppfordring er derfor å la kvinnene overta rattet, så minsker risikoen for trafikkulykker og bulkeskader betraktelig. Det kan også bidra til å senke stressnivået og berge julefreden, sier han.

Forventer bulkelørdag

Desember er tradisjonelt den måneden i året med flest antall trafikkulykker. I løpet av de fem siste årene har det vært nær 200.000 trafikkulykker til en kostnad på vel 4 milliarder kroner.

Typiske bulkeskader etter parkeringsulykker utgjør vel halvparten, og uka før jul er aller verst. I fjor bulket vi vel 6500 ganger uka før jul, nær 1000 ulykker hver eneste dag.

– De fleste bulkeulykker skjer som oftest på vei til eller fra de store kjøpesentrene. Vi forventer at spesielt lørdag vil bli en av julens store bulkedager med storinnrykk på veiene. Heldigvis ser det ikke ut for å bli spesielt glatte veier i de folkerikeste områdene, så det er selvsagt lov å håpe at vi unngår bulkekaos i år. Sett uansett av god tid dersom du skal ut å kjøre. Senk skuldrene og unngå å stresse i trafikken, sier Brandeggen.

Tips for å unngå bulkeskader

  • Få handleturen unnagjort før kl. 12. Tidlig formiddag er den sikreste tiden statistisk, da er sjansen minst for køståing og sammenstøt
  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet. Der er sjansen for sammenstøt minst
  • Rygg inn når du parkerer. Det gir bedre oversikt når du skal ut
  • Blir du påkjørt, sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...