Nea Radio

Malvik:

Nå begynner gruppevaksineringen

Bruker Bruket: I all hovedsak blir kulturhuset i Hommelvik arena for vaksineringen. Foto: Henrik Einangshaug

Førstkommende uke er det innbygger fra 85 år og oppover som skal vaksineres. Deretter går det slag i slag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Begrepet massevaksinering brukes ikke lenger. Fra nå er det gruppevaksinering som gjelder, i følge FHI.

Og fra neste uke begynner gruppevaksineringen i Malvik, da er det innbyggere på 85 år og eldre som skal få den ettertraktede nåla i armen. Deretter går det slag i slag.

– Mye tyder på at det kommer en stor bølge med vaksiner innen overskuelig framtid, sier kommuneoverlege Realf Ording Helgesen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Vi vet ikke når og vi vet ikke hvor mye, men vi er klare så snart vaksinene kommer.

Han mener at man vil kunne vaksinere alle kommunens innbyggere i løpet av åtte til ti uker.

– Dette forutsetter naturligvis at vi har ubegrenset tilgang på vaksiner.

Omfordeler resurser

Rådmann Carl Jakob Midttun, sier at alt av kommunens tilgjengelige resurser vil settes inn for å vaksinere innbyggerne.

– Det kan bety at enkelte tilbud vil stoppe opp i en periode. Han nevner kulturtilbud for eldre og helsestasjoner som mulige eksempler.

– Men jeg understreker at dette ikke skal gå utover funksjoner som ivaretar liv og helse.

I første omgang skal Bruket kulturhus anvendes som arena for gruppevaksinering. Dersom kapasiteten blir sprengt, har kommunen en avtale med Malvik senter.

Du kontaktes

Kommunen vil innkalle deg i forkant av vaksineringen.

– Vi bruker data fra blant annet folkeregisteret og sender deg en SMS, sier Helgesen.

– Der får du beskjed om å logge deg inn på helsenorge.no for å se detaljene om din vaksinering. Han sier videre at dersom du ikke har bruker på helsenorge.no, vil meldingen du mottar ha et litt annet innhold for å hjelpe deg videre i prosessen.

– Til slutt har vi et alternativ for dem vi ikke får tak i på denne måten. Da er det snakk om manuell behandling. Det viktigste er at ingen skal bli glemt i denne prosessen, sier kommuneoverlegen.

Oppfordrer til å ta vaksinen

Helgesen håper at flest mulig vil takke ja til å ta vaksinen.

– Vi håper at innbyggerne ser at dette er det fornuftige valget. Bivirkningene ved denne vaksinen er ikke mer alvorlig enn ved andre vaksiner. Det kan være snakk om influensasymptomer og om lokale, milde smerter i armen, lett kvalme og lignende.

Han understreker at det ikke er funnet noen sammenheng mellom vaksinen og de rapporterte dødsfallene som har fått oppmerksomhet både i inn og utland.

– Dette gjelder pasienter med en rekke underliggende og alvorlige sykdommer og som hadde kort forventet levetid.

Imunitet

En del forskning tyder på at man opparbeider seg en viss immunitet etter den første av de to dosene full vaksinering krever. Dette forholder man seg ikke til i Norge.

– FHI er klare på at det skal være to doser ved vaksinering, og at man ikke kan anta at man er beskyttet før en viss tid etter at andre dose er satt, forklarer Helgesen.

Han sier også at selv om man har fått to doser, så skal man overholde smittevernstiltak som for eksempel bruk av munnbind.

– Når antallet vaksinerte blir substansielt, kan dette bli revurdert. Men til det er på plass, skal man følge reglene som til en hver tid gjelder.

Vaksinetelefon

Koronatelefonen for Malvik har nå fått et nytt tilvalg.

– Nå kan du gjøre valg for spørsmål angående vaksine, forteller kommunalsjef Tone Østvang.

– I tillegg har vi laget en flyer som forteller det du trenger å vite om det som nå står foran oss. Denne vil være tilgjengelig på steder der det er naturlig, som for eksempel legekontor.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...