ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Doktortjønna berges:

– Over den krevende kneika

Brede glis på Røros når regjeringen og Åslaug Sem-Jacobsen fra Senterpartiet tar med seg én million til Doktortjønna. Fra venstre museumsdirektør Tone Rygg, Isak V. Busch, Guri Heggem og Åslaug Sem-Jacobsen. Foto: Iver Waldahl Lillegjære.

Stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen hadde med seg én million kroner fra revidert statsbudsjett til Doktortjønna og museene i Sør-Trøndelag (MiST) i kveld. Dermed er aktiviteten berget i år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2022 kl 21:42

ANNONSE
Annonse

– Noen ting for klarer vi å få til i det reviderte statsbudsjettet. Jeg veldig glad for at regjeringa nå har sett verdien av å hjelpe Rørosmuseet over den krevende kneika de har stått i akkurat nå sier Åslaug Sem-Jacobsen fra Senterpartiet til Nea Radio.

Sem-Jacobsen tok turen egenhendig til Røros for å overraske museumsdirektør Tone Rygg ved Rørosmuseet med det glade budskapet. Ordfører Isak V. Busch og Guri Heggem var også med på overraskelsen.

– Det er jo hyggelig å bli overrasket på denne måten en mandags kveld. Vi setter stor pris på at vi nå får muligheten til å gjøre noe på Doktortjønna. Så får vi jobbe videre med den planen vi har, sa en meget glad museumsdirektør Tone Rygg.

MiST hadde søkt Kunnskaps- og Utdanningsdepartementet om driftstilskudd på 2,8 millioner kroner til Doktortjønna i 2022. Nå blir det altså foreslått en engangsbevilgning på 1 million kroner. Det betyr at aktiviteten er berget ut året, men at det må fortsatt jobbes med en varig finansiering.

Nære på

Sem-Jacobsen sier at for henne og for stortingsrepresentantene til Arbeiderpartiet og Senterpartiet lokalt har dette vært en viktig sak.

– Vi så i fjor sommer at tilbudet kunne bli stengt og at huset her kanskje måtte selges. Fordi det eneste formålet til den stiftelsen som eier huset er har er å leie det ut til museumsaktivitet. Hvis den aktiviteten ikke er der så må de selge, sier hun.

Dette blir understreket av rørosordfører Isak V. Busch som sier at det var berammet et krisemøte på hans kontor om to dager der de skulle diskutere hva kommunen skulle gjøre med Doktortjønna.

– Dette var i grevens tid. Det var bare dager unna at dette hadde røket, så disse pengene betyr mye, sier en lettet ordfører.

Lokale krefter

Man har i flere år ventet på penger til Røros i revidert statsbudsjett, både til Doktortjønna og folkehøgskoleprosjektet. I år ble det altså uttelling ihvertfall i den ene av sakene. Det har vært mange lokale krefter som har stått på for å få dette til sier Guri Heggem (Sp).

– Det er veldig gledelig, og så er jeg fornøyd med at god argumentasjon fra et lokallag og andre lokale krefter klarer å overbevise stortingspolitikere om at det er fornuftig å gi en million til Doktortjønna og Rørosmuseet, sier hun.

Godt arbeid

Pengene som nå kommer er takket være godt arbeid av Røros kommune, Rørosmuseet og MiST for å synliggjøre hva Doktortjønna betyr sier stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø fra Arbeiderpartiet.

– Arbeidet og formidlingen ved Doktortjønna treffer godt for den tiden vi nå er inne i. Jeg er derfor veldig glad for at vi nå i ei vanskelig tid klarer og prioritere penger til dette i revidert statsbudsjett, sier Leirtrø i en pressemelding fra Røros kommune.

Dette er Heidi Greni enig i.

-Jeg er veldig glad for at dette nå kan bidra til å styrke tilbudet til barnefamilier, både de som besøker Røros og for de som bor her i regioner, sier Heidi Greni fra Senterpartiet i samme pressemelding.

På Doktortjønna skal barn og unge jobbe med hvordan mennesket påvirker naturen - på jakt etter framtidens løsninger. Doktortjønna skal gjennom eksempler blant annet fra den sørsamiske kulturen, vise kontrasten mellom historisk forurensende overforbruk og framtidig bærekraftig ressursbruk.

Nøkkelord

ANNONSE