Nea Radio

- Musikk gir samfunnet sosial bærekraft

MUSIKKRÅD: Bjørgulv Vinje Borgundvaag ble i helga valgt til ny styreleder i Norsk Musikkråd. Foto: Ilja C. Hende

Tidligere statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, ble i helga valgt til ny styreleder i Norsk Musikkråd.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Musikktinget fremhever musikkens sosiale bærekraft, og betydningen det frivillige musikklivet har for å nå FNs bærekraftmål. Nå vil Borgundvaag jobbe for at flere skal få ta del i musikkfellesskapet.

- Å spille og synge sammen gir et utrolig sosialt samhold som finnes på arenaer der folk utøver musikk sammen. Noe av det viktigste vi i musikklivet kan jobbe for er å gjøre det lettere å bli med å spille og synge, sier Borgundvaag.

Musikktinget avvikles annethvert år, dette er det første ordinære tinget der hele det frivillige musikklivet igjen er samlet, etter at Norges Musikkorps Forbund og Norges Korforbund i fjor gikk inn i Musikkrådet. I den nye strategi- og handlingsplanen for det frivillige musikklivet understrekes musikkens betydning for den sosiale bærekraften i samfunnet.

Nøkkelrolle

- Musikk bør få en nøkkelrolle i arbeidet med å oppfylle FNs bærekraftmål om å sikre god helse og fremme livskvalitet for folk i alle aldre. Mange tenker klima og økonomi når vi snakker om bærekraft, og undervurderer betydningen av sosial bærekraft. Å utøve musikk er god folkehelse, både fysisk og psykisk. “Syng deg friskere”, “Syngende skoler” og "Korps for alle" er tre eksempler på hva alle de frivillige organisasjonene i Norsk Musikkråd gjør for sosial bærekraft.

- Jeg gleder meg til å jobbe sammen med alle hverdagsheltene i musikkfrivilligheten så flere får kjenne gleden og kraften som ligger i gode musikkopplevelser. Økonomi eller sosial bakgrunn bør ikke hindre de som vil delta, samtidig er en viktig årsak til at ikke flere deltar noe så enkelt som at de ikke er spurt. Vi må rett og slett bli enda flinkere til å fortelle andre om hvorfor vi utøver musikk, slik at andre kan få oppleve det samme.

I tillegg til arenaarbeid og kompetanseutvikling fortsetter Norsk Musikkråd også sin brede satsing på flere og egnede musikklokaler. NMR mener blant annet at skolebygg må sikres som lokale kulturhus i alle landets kommuner, og fortsetter gjennom samarbeidet i Kulturalliansen også arbeidet med å kartlegge kulturlokalene ute i kommunene.

- Heldigvis øker nå politikernes bevissthet for at også musikkutøvere trenger egnede lokaler. Dette handler ikke om dyre signalbygg, men om å tilpasse rom i kultur- og forsamlingshus. Lokalene som brukes av kor, korps, band og orkestre må gi spilleglede – ikke hørselsskader .

Norsk musikkråds styre 2019-2021:

Bjørgulv Vinje Borgundvaag (Norsk viseforum), styreleder
Unni Færøvik (Korpsnett), nestleder
Birgitte Brekke (De Unges Orkesterforbund), styremedlem
Rita Hirsum Lystad (Norges Musikkorps Forbund), styremedlem
Stein Høyer (Norges Korforbund), styremedlem
Monica Ifejilika (AKKS), 1. vara
Nils Øyvind Bergset (FolkOrg), 2. vara

Bjørgulv Vinje Borgundvaag jobber til daglig som kommunikasjonssjef og politisk rådgiver for Norsk Lektorlag. Han har blant annet bakgrunn som sanger i Operakoret ved Den norske Opera & Ballett, og daglig leder i Oslo Domkor. Han var statssekretær for kulturminister Thorhild Widvey. For kulturlivet ble han i denne perioden kjent som en viktig pådriver for opprettelsen av Kulturalliansen, en sammenslutning av frivillige kulturorganisasjoner.

Norsk musikkråd er paraply for 35 musikkorganisasjoner med ca. 250 000 enkeltmedlemmer.
Les mer på musikk.no/nmr

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...