Nea Radio

Kronikk:

Motorveiprosjektene er et gufs fra fortia

Vardebrenning på Hellstanda i mars 2011. Den gangen det var en folkelig mobilisering mot planer om monsterhavn på Hellstranda. Foto: Tommy Reinås

Norge har nylig økt sine ambisjoner for klimamål til minst 50 % kutt innen 2030. Trøndelag fylkeskommune skal være klimanøytralt innen 2030. FNs naturpanel sier at menneskene truer eksistensen til en million arter, skriver Tommy Reinås (MDG) i en kronikk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Norge har nylig økt sine ambisjoner for klimamål til minst 50 % kutt innen 2030. Trøndelag fylkeskommune skal være klimanøytralt innen 2030. FNs naturpanel sier at menneskene truer eksistensen til en million arter. I Norge er 2000 arter utrydningstruet. Arealendringer er den største årsaken til tap av artsmangfold, og Trøndelag er ikke et unntak.

Motorveiutbyggingene vil være ødeleggende for naturen og matjord, og vil øke trafikken i nullvekstavtaleområdet, stikk i strid med den nasjonale målsettingen. Klimagassutslippene vil øke fra økt biltrafikk og fra selve byggingen. Etter at E6 sør for Tiller ble ferdigstilt har biltrafikken inn til Trondheim økt kraftig. Resultatet vil bli mer utslipp, kø og støy, og at andre viktige samferdselsprosjekt settes på vent eller knapt har framdrift.

Regjeringen har valgt å prioritere motorveg foran jernbane og tog. Trønderne blir tvunget til å stå å vente på perrongen, mens klima- og miljøfiendtlig motorvei får full fart. Dette er stikk i strid med den vedtatte samferdselsstrategien til Trøndelag.

På siste fylkesting fremmet jeg en interpellasjon, hvor MDG tok til ordet for at fylkestinget i Trøndelag vedtar at fylkeskommunen bør trekke alle fylkeskommunale garantien for lånefinansieringen til E6-prosjekter som ikke er igangsatt. Nye E6-prosjekter skal ikke få fylkeskommunal lånegaranti. Interpellasjonen fikk dessverre ikke flertall.

MDG mener regjeringen i langt større grad bør bidra til at byområdene når nullvekstmålet, og slutter å aktivt motarbeide målet. Nye Veier sin metodikk med å fra gullkortet, det betyr lånefinansiert motorveibygging er en feilslått politikk i en tid hvor vi har klima og miljøkrise. Hadde det vært opp til meg, ville jeg lagt ned Nye Veier på dagen.

For dyrt å betale inntil 600 til 800 kroner for en biltur fra Namsos til Trondheim

Reinås ber nå politikerne på om å sette tre tydelige krav til statens veivesen, for det første må man bruke eksisterende veitrase der det er hensiktsmessig, for det andre må man legge inn i kostnadene ift å flytte matjord, og for det tredje så må ny E6 ikke være for kostbar å bruke for bilistene.

Idag koster det 100 kroner å kjøre tur retur Steinkjer - Trondheim, men med de gigantiske milliardprosjektene mellom Åsen og Mære, vil prisen kjapt kunne bli 720 kroner, om man legger statens vegvesen sine erfaringstall til grunn, forteller Reinås

Motorvegen vil bli delvis finansiert med bompenger. Dette vil være en unødvendig belastning for folk flest. Bompenger bør i første rekke brukes til å regulere biltrafikk. Inntektene fra disse bompengene bør brukes på samferdselstiltak for å bøte på de negative konsekvensene økt trafikk på veiene gir, mener vi i MDG forteller Reinås

E6-utbyggingene vil være ødeleggende for naturen og matjord, og vil øke trafikken i nullvekstavtaleområdet, stikk i strid med den nasjonale målsettingen. Klimagassutslippene vil øke fra økt biltrafikk og fra selve byggingen. Etter at E6 sør for Tiller ble ferdigstilt har biltrafikken inn til Trondheim økt kraftig. Resultatet vil bli mer utslipp, kø og støy, og at elektrifisering av Trønderbanen utsettes og utsettes, det er erfaringen siste 30 år sier Reinås

Vi i MDG mener at det skal gjøres trafikksikkerhetstiltak på E6, men dette skal ikke gi kapasitetsøkning på motorvei. Noen prosjekter bør derfor omarbeides før de kan igangsettes. Konklusjonen vår er at ny E6 trasé må følge dagens E6, og at den oppgraderes til 90 km/t, med to og trefelts vei som har midtdeler. Å kjøre på med en bred firefelts motorvei, har ingen sunn fornuft, det er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt, det er ikke bra for klima og natur, og det er en feilslått jordvernstrategi, avslutter Reinås

Grønn hilsen fra

Tommy Reinås

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...