ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Fra Verdal til Gjerdrum:

Moderne drama med historisk perspektiv

To av hovedpersonene i RAS, Sigrid Schiefloe som Dina og Ruben Pettersen som 12 år gamle Karl Olaf.
Stykket har premiere 23. april på Stiklestad. Foto: Øyvind Malum / Verdal Teaterlag

Teaterforestillingen RAS har premiere 23. april på Stiklestad. Forfatter Torvald Sund har flettet frykt for skred i sitt eget nabolag i Levanger sammen med hendelsene under raset i Gjerdrum og Verdalsraset.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 15.04.2022 kl 12:00

ANNONSE
Annonse

Det er et stykke med politiske undertoner Verdal teaterlag setter opp i Blackbox på Stiklestad 23. april.

- Det er et politisk stykke også, sier forfatter Torvald Sund til Nea Radio.

Sentralt i historien står de som prøvde å advare, men som ikke ble hørt.

Forfatter Torvald Sund. Foto: Øyvind Malum / Verdal Teaterlag

Kvikkleirefelt i nabolaget

Sund fikk ideen til stykket da han med forferdelse så bildene fra raskatastrofen i Gjerdrum desember 2020 der ti mennesker omkom.

Allerede da visste han at det ble planlagt et stort boligfelt i et kvikkleirefelt i hans eget nabolag i Levanger.

Feltet var i et område klassifisert med høy risiko, og senere fikk han høre at det hadde vært advarsler også i forkant av byggingen i Gjerdrum.

Det fikk tankene over på Verdalsraset i 1893, der ungjenta Dina Kristine Jermstad prøvde å advare folk, de hørte ikke, og i alt 116 mennesker døde.

Springbrett inn i historien

Utgangspunktet er nåtida, der Kristine, som bor på Verdal og ser TV-bildene fra Gjerdrum.

- Dette blir et springbrett inn i historien, fordi Kristine har en tilknytning til raset gjennom en venn av bestefaren og besøk på rasstedet, utdyper Torvald Sund.

Den historiske delen av RAS er satt til 1895, to år etter Verdalsraset. Den omhandler flere fiktive skikkelser, men sentralt står to virkelige personer fra historien. Nemlig Dina Kristine Jermstad, og 12 år gamle Karl Olaf Antonsen Bjørklund, som mistet hele familien sin i raset.

- Vi møter dem to år etter raset, og med de traumene overlevende etter en katastrofe må leve med, i tillegg til mangelen på mat og andre livsnødvendigheter som oppsto etter raset, sier Sund.

- Dette med Gjerdrum som bakteppe og hovedpersonen Kristine som med bekymring ser på planene om et boligfelt i Levanger, bygd på kvikkleire. Konklusjonen blir dermed, hva har vi lært, hører vi på de som advarer nå, vet vi nok om bygging på kvikkleire? Med dette i bunnen, så er det også et politisk stykke, sier en engasjert Torvald Sund.

Regissør Roar Tromsdal under arbeidet med RAS. Et spennende prosjekt å jobbe med Black Box, ifølge Tromsdal Foto: Øyvind Malum / Verdal Teaterlag

Godt stoff å arbeide med

Det er Sunds mangeårige samarbeidspartner Roar Tromsdal som skal regissere stykket, som skal settes opp i Black Box på Stiklestad.

- Det er gode skikkelser, som har vært gjennom et helvete, vi kjenner hvordan de berører oss, forteller Tromsdal.

- I tillegg er det en urpremiere, det å jobbe med stoff som ingen andre har vært borti er alltid spennende. Kort og godt, dette er godt stoff for en regissør, ifølge Roar Tromsdal.

Black Box på Stiklestad er et nokså annen setting enn de store utendørsspelene som Tromsdal kanskje er mest kjent for.

- Scenen er et rom på 12 ganger 12 meter, der vi har gjenskapt et rom i ei trønderlån, satt til 1895. Det er utfordrende, men også veldig spennende, sier Tromsdal.

Foto: Øyvind Malum / Verdal Teaterlag

Gode skuespillere

Det er Verdal teaterlag som setter opp stykket, alle skuespillerne er tilknyttet laget, regissør Tromsdal er svært fornøyd.

- Dette er gode skuespillere, rollene er klare og tydelige, og det smeller godt mellom noen av karakterene til tider, forteller Roar Tromsdal.

I rollene møter vi blant annet Sigrid Schiefloe som Dina og Ruben Pettersen som den 12 år gamle Karl Olaf Antonsen Bjørklund.

Regissør Roar Tromsdal. Foto: Øyvind Malum / Verdal Teaterlag

Spilles på rasnatta

Stykket har premiere 23. april og spilles i alt ti ganger fram til 20. mai. Dermed blir en av forestillingene nokså spesiell.

- Selve raset i Verdal gikk natt til 19 mai, den kvelden skal vi spille. Det sier seg selv at det har en sterk symbolikk, sier regissør Roar Tromsdal til Nea Radio

Foto: Øyvind Malum / Verdal Teaterlag

ANNONSE