Nea Radio

Minneord til Bertil Reithaug

Bertil Reithaug. Foto: Marit Manfredsdotter

Døpt i samme vann.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2018 kl 13:39

Det er med dyp sorg vi mottok budskapet om Ragnvald Bertil Reithaugs bortgang 15.august.

Han døde på Hamar med de nærmeste rundt seg. Bertil som han bare ble kalt på Røros ble døpt i samme vannet som sin musikerkollega Arnfinn Strømmevold.

Arnfinn og Bertil kom til å skrive det som etterhvert ble Trøndelag største friluftsteater Det brinner en eld i 1979 med bandet Sjakt. 24 år gamle skrev de stykket sammen, sterkt inspirert av Jesus Christ Superstar.

Bertil ble ofte kalt bryllupkomponisten og Arnfinn ble kalt begravelseskomponisten. Kjente durlinjer i Elden springer nettopp ut fra Bertils varme akkorderrekker og karakteristiske melodilinjer. Bertil og Arnfinn ble hverandres mentorer og nærmeste musikerkollegaer i flere ti år. De samarbeidet nært fram til årets forestilling som slo alle publikumsrekorder.

Det kunne være at Bertil skrev et vers, og Arnfinn skrev et refreng i samme sang. Den ene kunne ha ei tekststrofe, den andre en melodi. Selv om komponistene bodde på hver sin plass, holdt de stadig kontakt gjennom telefonen og besøk til hverandre. Han deltok selv som musikalsk leder og som gitarist i Eldenbandet. De siste årene kom Bertil alltid som publikummer og stadig med i arbeidet knytta til endringer i manus og musikken.

Han kom også til Røros i sommer med sine nærmeste for å oppleve suksessen, men ble forhindret til å komme på selve forestillingen grunnet sykdommen.

Han snakket mye om neste års jubileumsforestilling og hadde allerede ideer og tanker om dette. Det glimtet i øynene da han snakket om dette.

Vi vet at Elden betydde mye for Bertil selv om han hadde en rikholdig musikerkarriere også på Hamar. Det er med stor ydmykhet vi vet at uten Bertil hadde heller ikke Elden vært skapt. Det er gjennom disse to musikerne historien om krigen, kjærligheten og håpet blir en virkelighet- hver eneste sommer på Slegghaugen. Savnet vil bli stort i årene som kommer.

Våre tanker går til Bertils nærmeste.

Arnfinn Strømmevold og Stiftelsen Elden

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...