Nea Radio

Bautaen i parken ved Ole Vig videregående skole, Stjørdal Foto: Karin Jegtvik

22.juli:

Minnemarkeringer i Trøndelag

Dagen 22.juli er et vondt og sårt minne der mange har sterke minner fra det som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya. De fleste av oss husker godt hvor vi var denne dagen - dagen da våre verdier og vårt demokrati ble angrepet. Nå; ti år etter, markeres dagen i mange av våre kommuner. Vi snakket med leder i Stjørdal Arbeiderparti, Ann Inger Leirtrø, om hvordan de skal markere dagen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 22.07.2021 kl 11:04

– Vi skal ha en 10-årsmarkering med variert program ved minnesmerket i parken ved Ole Vig videregående skole kl.17. Her blir det blomster-nedleggelser fra Støtteforeningen etter 22.juli, Stjørdal og Meråker kommune, appell og blomsternedleggelse av Kristoffer Meldal Moen leder i Stjørdal AUF. Musikalske innslag blir fremført av Birgith Kolstad og Julie S Laupstad. Stjørdal Røde Kors vil også være tilstede under arrangementet. Stjørdal kirke er åpen fra kl 17.30 til 19.30 samme ettermiddag.

Aleksander Aas Eriksen

Stjørdal mista også en av sine flotte og engasjerte ungdommer fredag 22.juli 2011. Aleksander Aas Eriksen, elev ved Ole Vig videregående skole, ble bare 16 år.

– En glad og musikkinteressert gutt som brukte fritida si på Røde Kors ungdom; og han hadde i siste liten hivd´ seg med på sommerleiren på Utøya i 2011. Sangene som er valgt ut på dette arrangementet er valgt ut av støtteforeninga og er sanger som vi vet Aleksander var glad i; «Nothing else matters» av Metallica og «Purple Rain» med Prince.

Hva tenker du om framtida?

–  22.juli vil alltid værra´ en spesiell dag; en dag for å minnes, en dag for å sørge og for å savn´, men også en dag der vi skal slå fast at vi skal fortsette å kjempe mot høyreekstreme konspirasjonsteorier. Det er også en dag som minner oss om hvor sårt herre´ samfunnet vårres´ e´ og om kåss´ ansvar vi har for å delta i demokratiet som samfunnet vårres´ e´ bygd´ på, avslutter Ann Inger Leirtrø, leder i Stjørdal Arbeiderparti.

I Stjørdal kirke blir det musikk, mulighet for lystenning og noen å snakke med for den som ønsker det.

Arrangementet på Stjørdal gjennomføres etter gjeldende smittevernsregler. Alle må registrere seg ved ankomst.

Hør intervjuet med leder i Stjørdal Arbeiderparti, Ann Inger Leirtrø, her:

Minnesmerke ved Ole Vig videregående skole. Foto: Karin Jegtvik

Disse omkom fra Trøndelag:

  • Emil Okkenhaug (15), Levanger
  • Aleksander Aas Eriksen (16), Stjørdal
  • Gizem Dogan (17), Trondheim
  • Håkon Ødegaard (17), Trondheim
  • Sondre Kjøren (17), Orkdal
  • Lene Maria Bergum (19), Namsos
  • Rolf Christopher Johansen Perreau (25), Hommelvik
  • Snorre Haller (30), Trondheim

Minnemarkeringer 22.juli.

I Trondheim er det en lukket minnemarkering fra kl.12-14.Klokka 14:15 starter en minnegudstjeneste i Nidarosdomen. Minnestedet i Tordenskioldsparken er åpen for rosenedleggelse fra kl.15.

Røros vil en minnemarkering finne sted kl. 13.00 i parken ved Nilsenhjørnet der det blir både musikalske innslag og appeller.Publikum oppfordres til å holde avstand, bruke gjerne munnbind.

Midtre Gauldal: Her er det minnegudstjeneste i Støren kirke kl.19 og kl. 20:30 vises filmen "Generasjon Utøya" på Støren kino.

Rennebu: Har en minnemarkering ved Utescena kl.12.

Indre Fosen: Minnemarkering i Rein kirke kl.17

Ørland: Rosetog fra Vallersund oppvekstsenter kl.18.

Nærøysund: Minnemarkering i Rørvik kirke kl.12

Selbu og Tydal: Kirkeklokkene vil slå i fem minutter fra klokka 12 i Selbu, og det er åpen kirke og muligheter for å gå inn og tenne lys.

Malvik: Her vil kirkeklokkene ringe kl.12 fra både Hommelvik og Malvik kirke, på Saksvikkorsen og i Mostadmark kapell. Hommelvik kirke er åpen fra klokka 15-18; det samme er også Hommelvik bibliotek som har en egen 22.juli utstilling. Markeringen, som er ved minnesmerket ved Hommelvik kirke kl.16, streames også på FB .

Orkanger: Minnemarkering i Orkdal kirke kl. 17:00. Videre blir det samling ved minnesmerket i Gammelosen kl.18. Deretter gratis visning av «Generasjon Utøya» på kino.

I Stjørdal vil tiårsmarkeringen være ved minnemonumentet ved Ole Vig videregående skole kl.18. Her blir det taler, sang og blomsternedleggelse.

Verdal: Minnemarkering i Moe-parken kl.17:00.

Levanger kommune og støttegruppen etter 22.juli markerer dagen ved minnemonumentet ved Røstad kl.18. Her blir det blomsternedleggelse, taler og musikkinnslag; bl.a. av Ida Jenshus. Markeringen avslutter med et rosetog og en fredskonsert med lystenning i Levanger kirke.

Namsos starter minnemarkeringen ved minnemonumentet klokka 18. Her blir det taler, sang og blomsternedleggelse.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...