Nea Radio

Rørosmartnan

Minikurs i sørsamisk

SPRÅKKURS: Toini Bergstrøm (til venstre) og Helene Brandsfjell med entusiastisk publikum. Foto: Per Magne MOAN

Torsdag kunne gjestene i Verket Røros få et lite innblikk i det sørsamiske språket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 20.02.2020 kl 22:06

Helene Brandsfjell, godt hjulpet av Toini Bergstrøm inntok sofakroken i martnashallen torsdag for å gi de frammøtte et lite innføringskurs i sørsamisk.

Men i motsetning til de andre arrangementene lagt til sofakroken denne martnan, så var de to lærerne av det mer spreke slaget og hadde det ikke vært for at høyttalerne begynte å pipe og ule, så hadde de vel helst vært nede blant publikum.

I stedet ble det en svært så visuell undervisningstime med fakter, smil, sang og dans fra scenen.

Aldri for gammel

Nå er det selvsagt svært begrenset hva man kan lære av et totalt fremmed språk i løpet av en halvtime, men noen ord og fraser ble det. Og flere av disse var knyttet til situasjoner man kan støte på i martnan, slik som å hilse og presentere seg.

I tillegg ble tallrekka opp til 10 gjort litt enklere, takket være melodien til en kjent barnesang.

Både Brandsfjell og Bergstrøm jobber til daglig ved Aajege - samisk språk- og kompetansesenter på Røros og selv om det kan være vanskelig å tro det, så har de begge lært seg sørsamisk som voksne. Dette viser at språk kan læres i alle faser i livet.

Vil lære mer

Eli Marie Jensen var en av tilhørerne som fikk oppleve leksjonen. Hun har samisk blod i årene og kunne gjerne tenkt seg å lære mer.

Dette er fult mulig ved Aajege, tilbyr opplæring i sørsamisk for elever i videregående skole og som nybegynneropplæring for voksne i samarbeid med Samisk Høgskole.

Hør intervju med Helene og Eli Marie her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...