Nea Radio

Salget av Værdalsbruket:

Milliardær kjøpte en halv kommune, men ikke for å tjene penger

PÅ BESØK: Investor Bjørn Rune Gjelsten fikk i dag se deler av eiendommen han har kjøpt for nesten en milliard kroner. Disponent i Værdalsbruket Anders Børstad (t.v.) skal fortsatt styre drifta av de store områdene. Foto: Vegard Woll

Bjørn Rune Gjelsten innrømmer at kjøpet av store skog- og fjelleiendommer i Verdal er en dårlig økonomisk handel.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.05.2021 kl 01:37

Storinvestor og milliardær Bjørn Rune Gjelsten var torsdag på plass i kommunen som han nå eier 58 prosent av.

Han er mest kjent for investeringer i store næringseiendommer på Østlandet. Mange ble derfor overraska da det ble kjent at han hadde kjøpt Værdalsbruket som eier store fjell- og skogområder i Verdal i Trøndelag.

– Vi investerer en liten milliard. Jeg så meg selv i speilet og måtte stille spørsmålet; har jeg råd til å investere så mye i noe som gir såpass lite avkastning?

Svaret på det var ja, sier Gjelsten.

Han forteller videre at dette var et verdivalg, og at det går langt utover det å drive butikk og tjene store penger.

– Det er en helt annen tanke og langsiktighet som ligger bak, forteller investoren til NRK.

Han synes det er et spennende oppkjøp i ei tid med mye fokus på miljø.

Møtte ordføreren

Gjelsten brukte dagen til å møte ansatte i Værdalsbruket på Holmen gård i Vuku. Han rakk også et møte med ordfører i Verdal, Pål Sverre Fikse, som er positiv til oppkjøpet.

– Når det først ble salg er jeg veldig glad eierskapet fortsatt er på norske hender. Jeg opplever også den nye eieren som ydmyk og at han går inn i det med et stort engasjement.

Fikse mener det virker som Gjelsten har et ønske om å utvikle ressursene som finnes, og at dette vil skape nye verdier i kommunen.

Demonstrasjon

Men det har også vært motstand mot oppkjøpet.

Lokale Arbeiderparti-politikere arrangerte en demonstrasjon like etter salget. Her krevde de at reglene for slike oppkjøp må endres for å unngå at privatpersoner skal kunne kjøpe så store eiendommer.

Gjelsten forstår bekymringa. Men understreker at de ikke vil gjøre ting særlig mye annerledes enn Statskog hadde gjort om de hadde fått kjøpt området.

– Værdalsbruket har tradisjon for å tilby jakt og fiske til allmennheten, og det skal vi fortsette med. Men som privat aktør har vi større muligheter til å sikre aktivitet og arbeidsplasser. Det er et mål.

Eid av forsikringsselskap

Forsikringsselskapet Storebrand har eid Værdalsbruket i mange år, og tjente flere hundre millioner på salget.

– Vi er glade for å ha funnet en ny eier som ønsker å bevare og videreutvikle virksomheten på en god måte, sa Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand, like etter at børsmeldingen ble kjent.

Store private grunneiere finnes i flere kommuner rundt om i landet. Men ifølge en oversikt på Wikipedia finner vi de største private eiendommene i Trøndelag.

Meråker kommune ligger som en av de øverste på lista. Her eier en stiftelse over 90 prosent av kommunen. Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og selskapet Astrup Fearnley A/S drifter den enorme eiendommen gjennom selskapet Meraker Brug.

Andre store private eiere på lista er Ulvig Kiær AS som eier store eiendommer i flere kommuner i Namdalen i Trøndelag. Plahtes Eiendommer eier 670 kvadratkilometer av naturområdene i Bindal i Nordland. I Larvik eier Treschow-Fritzøe AS 615 kvadratkilometer av kommunen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...