Nea Radio

Nea Radio

– Miljøkriminalitet å bruke rotenon

Regionleder Arne Roger Hansen i Norges Miljøvernforbund er svært kritisk til rotenonbehandling av Gjettjønna på Røros. Foto: Privat

Miljøvernforbundet er svært kritisk til bruken av rotenon i Gjettjønna på Røros i forrige uke. – Dette er miljøkriminalitet, sier regionlederen i forbundet, Arne Roger Hansen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 19.09.2017 kl 09:14

Han mener dette er en agenda for å kvitte seg med uønskede arter for å sette tilbake fisk som bidrar til økt sportsfiske.

– Målet er selge flere fiskekort, mener lederen i Norges Miljøvernforbund i Midt-Norge, Arne Roger Hansen.

I forrige uke ble det sprøytet 1.150 liter rotenon å Gjettjønna for å utrydde bestanden av mort før den sprer seg videre. Rotenonbehandlingen tok livet av all fisk i tjønna.

Reagerer kraftig

–Vi reagerer sterkt på at det brukes rotenon for å kvitte seg med uønskede fiskearter. I dette tilfellet blir fem-seks andre arter også utryddet, og det har ikke fylkesmannen søkt om. Det er miljøkriminalitet og faunakriminalitet å bruke rotenon i Gjettjønna fordi det tar livet av alle arter som finnes i vatnet, sier Hansen.

Truer med anmeldelse

Miljøvernforbundet i Midt-Norge sendte inn et høringssvar til Miljødirektoratet, men ble ikke hørt i denne saken.

– Nå krever vi at de andre artene som også ble utryddet settes ut i vatnet igjen etter behandlingen. Hvis ikke, vil vi anmelde fylkesmannen for brudd på naturmangfoldloven og for brudd på vannforskriftene, sier Hansen.

Bekymret for langtidsvirkninger

Han reagerer også på at ingen har undersøkt langtidsvirkningene ved bruk av rotenon.

– Det er skremmende. Også andre bunndyr og krypdyr kan bli påvirket. Ingen toksikologer er forespurt, og de har greie på miljøgifter. Det har verken fylkesmannen eller Miljødirektoratet, tordner Hansen.

Tar snarveier

Han sier at myndighetene tar snarveier.

– De håper at langtidsvirkninger ikke er skadelig for kretsløpet, og myndighetene er altfor rask til å si ja til bruk av rotenon.

– Skjult agenda for å øke sportsfisket

Hansen mener også at rotenonbehandling er en en skjult agenda for å kvitte seg med uønskede arter for å sette tilbake «fiskevennlige» arter som bidrar til økt sportsfiske.

– Målet er selge flere fiskekort, mener lederen i Norges Mijøvernforbund i Midt-Norge, Arne Roger Hansen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...