Annonse
Nea Radio

Gjorde stort bronsealderfunn:

Åpner nytt senter på Den gamle skole

Åpner formidlingssenter: Metalldetektorbrødrene Håkon Beistad og Jørgen, Joakim og Preben Korstad har åpnet formidlingssenter om bronsealderen i Den gamle skole på Hegra. Her representert ved Joakim Korstad. Foto: Henrik Einangshaug

I januar 2017 gjorde metalldetektorbrødrene Hegrafunnet - et av Norgeshistoriens største bronsealderfunn. Nå åpner metalldetektorbrødrene formidlingssenter på Den gamle skole i Hegra, og håper Hegrafunnet snart kan komme hjem.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 23.07.2021 kl 20:22

Annonse

25. januar 2017 markerte starten på Hegrafunnet, et bronsealderfunn på 42-43 gjenstander. Bak det hele sto Håkon Beistad og brødrene Joakim, Preben og Jørgen Korstad, bedre kjent som metalldetektorbrødrene.
Funnet de gjorde i 2017 på Myra i Hegra, er et av Norgeshistoriens største bronsealderfunn, og fikk stor oppmerksomhet fra både lokal og riksdekkende presse.

- Det var en euforisk følelse når du skjønte hva du hadde funnet, sier Joakim Korstad til Nea Radio.

Åpner formidlingssenter


I 2019 søkte metalldetektorbrødrene til kommunen om midler til et bronsealdersenter, dette ble i 2020 avslått. Dette stoppet derimot ikke prosjektet, og ved hjelp av en sterk stå på vilje, egne midler og gode samarbeidspartnere, kan Metalldetektorbrødrene nå åpne dørene.
Selve formidlingssenteret har tatt plass i en nyoppusset andreetasje på Den gamle skole på Hegra, men det er og en utstilling om karolinerne i 1. etasjen, hvor historielaget holder til.

I formidlingssenteret er det satt opp informasjonsplakater, hvorav flere har en QR-kode gjestene kan scanne, dersom de ønsker å lese enda mer om det de ser. Deler av utstillingen er spesielt rettet mot barn.

- Vi har spisset deler av utstillingen inn mot unger, og bygget en verden rundt karakterene Viljar og Saga. Her er det en del fantasi, men mest fagstoff og kunnskapsdeling om bronsealderen.

Ønsker Hegrafunnet hjem


Selv om Metalldetektorbrødrene helst kunne tenkt seg å vise frem Hegrafunnet, er dette ikke mulig. Grunnet funnets sjeldenhet og forskningsmessige verdi, beskriver gutta det som utopi å tro at det kan stilles ut permanent i Hegra pr dags dato.
De har allikevel et stort håp om å kunne ta Hegrafunnet med hjem, og vise det frem for besøkende.

- Vi har ikke noen gjenstander av ekte vare her i dag, det er kopier. Men vi har et mål om at vi skal få Hegrafunnet hjem.

Metalldetektorbrødrene

- Består av Håkon Beistad og brødrene Joakim, Jørgen og Preben Korstad.
- Etablert desember 2016.
- 25. januar 2017 ble de første funnene i det som omtales som Hegrafunnet funnet.
- Motto "Alltid på jakt etter historie".

Annonse