ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Foredrag med metalldetektorbrødrene:

Byr på tidsreise gjennom 3000 år

Mystisk: Hvor enn du går har noen gått før deg. Mandag forteller brødrene Korstad om hvordan livet har artet seg på gården Husby Østre i Stjørdal gjennom 3000 år. Foto: Joakim Kårstad

Brødrene Korstad holder foredrag om livet ved Husby Østre i Stjørdal gjennom tidene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Vi tror at hele dalfører oppover fra Stjørdal har vært et maktsentrum, sier Joakim Korstad. Han er en av fire brødre som skapte oppsikt da de kom over et spektakulært bronsealderfunn på Hegra. Mandag holder de foredrag der fokuset er Husby Østre, gården de mener var en del av denne maktkonsentrasjonen så langt tilbake som 3000 år.

– Det antas at gården fikk navnet sitt i Jernalderen, forklarer Jørgen Korstad.

– Den gangen gikk elva annerledes enn den går i dag, nærmere bestemt i en storslynge der det som er igjen av bekkeløpet Evja går i dag. Da lå Husby Østre på et platå og var dermed tørrlagt. Kombinerer du dette med fruktbar jord så ble dette en sentral plassering, et veikryss der folk fra fjern og nær har møttes, mener han.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Resurs for fagfolk

Brødrene understreker at det de driver med har utgangspunkt i hobbyvirksomhet.

– Vi er ikke fagfolkene her. Likevel brukes de stadig oftere som resurs for arkeologer og historikere. Joakim sier videre at det som startet som metallsøking, gradvis har gått over til å dreie seg mer og mer om formidling.

– Vår drivkraft er å øke historieinteresse blant folk flest. Og jeg tror måten vi formidler på er spennende, sier han som forklaring på hvorfor brødrene Korstad har blitt ettertraktede foredragsholdere.

– For oss er det også svært spennede å samarbeide med fagfolk. Det å få analysert funnene vi gjør i etterkant, er fascinerende, mener Jørgen.

– Forhåpentligvis kan vårt bidrag være med å se på sammenhengene mellom geologi, arkeologi og historiske kilder, avslutter Joakim Korstad.

Foredraget finner sted på Ole Vig videregående skole mandag kveld.

Nøkkelord

ANNONSE