Nea Radio

Stjørdal SV:

– Mer til velferd og miljø

Kristoffer Fordal (t.h) og Morten Harper i Stjørdal SV. Foto: Privat

– Hvem er det som står i frontlinjene under koronakrisen? Det er de ansatte i kommunen, mener Morten Harper og Kristoffer Fordal i et debattinnlegg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Den kommunale helsetjenesten, sykepleiere som håndterer en krevende situasjon i eldreomsorgen. Lærere og skoleansatte, sosialarbeidere, barnevernsansatte og barnehagearbeidere. Alle har måttet kaste rundt på hverdagene sine for å håndtere hjemmeskole, nedstenging og nye smittevernregler.

Koronapandemien avslørte brutalt hvordan velferden i Norge har blitt kuttet ned under Erna Solberg. Kommunesektoren har blitt sulteforet over mange år av den sittende regjeringen. Koronakrisen traff et Kommune-Norge som allerede var i økonomisk knipe. Kommuner som Stjørdal burde fått mer penger raskt fra staten. Selv midt i krisen, mener regjeringen at kommunene må spare. Samtidig har regjeringen råd til å dele ut milliarder i skattekutt til landets aller rikeste. De pengene burde gått til de som står i frontlinjene i krisen.

Penger der det trengs

Det trenger ikke å være sånn. SVs alternative statsbudsjett prioriterer velferd over skattekutt. SV gjør det motsatte av regjeringen: Vi gir mye mer penger til kommunene. Vi styrker kommunene og fylkene med over sju milliarder kroner. Det er penger til å løfte kvaliteten i eldreomsorgen, i fødselsomsorgen, barnehagene, skolen, sosialomsorgen og barnevernet.

I Stjørdal alene vil dette gi oss 25 millioner kroner mer i året. Det ville være et løft for oss, vi kunne for eksempel ansatt ekstra sykepleiere, fått flere nye lærere i skolen og fått fart på miljøtiltakene. Det ville gjort livene til vi som bor her bedre.

Stor salamander i Stjørdal

Stjørdal SV foreslår et kommunebudsjett som styrker innsatsen for velferd og miljø. På miljø vil vi for eksempel starte prosjektet «Stor salamander i Stjørdal», som er målrettede midler for å styrke og profilere Stjørdals egen ansvarsart. Stor salamander er en sårbar art med få forekomster tilbake i Europa. Bestanden har gått tilbake fordi leveområdene har blitt ødelagt. Utallige yngledammer er fylt igjen, asfaltert eller bygd ut. En rekke steder er det satt ut fisk, som kan spise yngelen.

Arbeid for å restaurere gjengrodde yngledammer er viktig. Et annet tiltak er å sikre salamanderen korridorer for vandring, steder for overvintring og mulighet for jakt og skjulesteder på land. Det vil si ikke åpne for utbygginger i stor salamanderens nærområder. Et tredje tiltak er å sikre at det ikke settes ut fisk der salamanderen finnes. Vi bør også styrke formidling og naturopplevelser rundt arten.

Elva som pedagogisk ressurs

Det har stor verdi å tenne naturgleden og miljøinteressen hos barn og unge. Med utgangspunkt i lokale naturverdier i Hegra gjør «Elva som pedagogisk ressurs» akkurat det, med historisk kunnskap, praktiske erfaringer og utforskende arbeidsmetoder. Elevene lærer om villaksens liv, virkninger av oppdrettsnæring, fisk som mat, menneskelige påvirkninger av elva på godt og vondt og hvorfor Stjørdalselva har så stor betydning.

SV vil støtte prosjektet slik at det kan utvikles videre og bli et tilbud for enda flere. «Elva som pedagogisk ressurs» er et både jordnært og ambisiøst prosjekt. Det handler om å skape holdninger om at vi alle kan gjøre en positiv forskjell for naturen.

Vi inviterer alle partier til å støtte våre budsjettforslag som styrker miljøkunnskap og naturvernet i kommunen.

Morten Harper
Kommunestyrerepresentant for Stjørdal SV

Kristoffer Fordal
Listekandidat for SV i stortingsvalget

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...