Nea Radio

Nea Radio

Mer kraftutbygging i Selbu

NVE gir Statkraft tillatelse til utbygging av Prestfossan i Garbergelva. Foto: Stig Sund

NVE har gitt Statkraft Energi AS tillatelse til å bygge Prestfossan kraftverk i Garbergelva i Selbu. I vedtaket har NVE lagt vekt på at utbygginga vil være et bidrag til fornybar energiproduksjon med avgrensa miljøeffekter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2017 kl 10:28

NVE gir altså nå Statkraft Energi AS tillatelse til kraftutbygging i Garbergelva i Selbu. I vedtaket har NVE lagt vekt på at utbygginga vil være et bidrag til fornybar energiproduksjon med avgrensa miljøeffekter.

Kraftverket vil utnytte et fall på 179 meter og ha en forventet årlig produksjon på om lag 34 GWh. Dette tilsvarer strømforbruket til 1.700 husstander.

Les hva NVE skriver i dag:

NVE meiner at det i hovudsak er områda omfatta av naturreservat og nasjonalpark oppstraums planområdet som har dei største natur- og brukarverdiane i vassdraget, men at padleinteressene vil bli påverka ved ei utbygging i Garbergelva. Utbygginga vil få konsekvensar for om lag 20 prosent i øvre del av ei totalt 5 kilometer lang padlerute mellom Kjinnbyttfossen og Kjeldstad. NVE har lagt til grunn at det fortsatt vil vere mogeleg å padle heile strekninga i periodar med flaumvassføring på forsommaren og om hausten.

Utbygginga vil i stor grad redusere vassføringa gjennom Prestfossane i tørre periodar midt på sommaren. NVE meiner at negative verknader på fosselandskapet i denne perioden ikkje vil kunne avbøtast med slepp av minstevassføring. Resten av året vil minstevassføring og relativt låg slukeevne til ein viss grad ta hand om fossane som landskapselement.

Utbygginga vil etter NVEs meining medføre små og akseptable verknader for reinbeitedistriktet, både isolert sett og sett i samanheng med total belastning av inngrep innanfor distriktet. Det er eit krav at anleggsfasen blir planlagt i samråd med reindrifta slik at reinen i mist mogeleg grad vert forstyrra .

NVE har vurdert verknadane av ei utbygging på biologisk mangfald, og meiner at det må sleppast ei tilstrekkelig minstevassføring heile året for å ta vare på Garbergelva som habitat for flora og fauna som er knytt til vassdraget.

NVE meiner nytten av tiltaket er større enn skadar og ulemper for private og ålmenne interesser, og har difor gjeve løyve til bygging av Prestfossan kraftverk på nærare fastsette vilkår.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har fremma motsegn til søknaden, og saka må derfor avgjerast endeleg av Olje- og energidepartementet.

Prestfossan i Garbergelva. Foto: Stig Sund

Les hva Naturvernforbundet skriver om Garbergelva

Garbergelva i Sør-Trøndelag består av eit nedbørfelt som dekker to naturgeografiske regionar og tre landskapsregionar.

Størstedelen av området er urørt, medan nedre del består av kulturlandskap og jordbruk. Vassdraget har svært stor verdi for biologisk mangfald, særlig artar knytt til myr og våtmark.

Både samiske verdiar, kulturminne frå kvernsteinproduksjon og vasstilknytta anlegg gir Garbergelva stor verdi for kulturmiljø. Vidare har Garbergelva og verdi for geologisk mangfald og friluftsliv.

Garbergelva i verneplanene

I Verneplan IV (fra 1993) gikk Verneplanutvalet inn for vern, men departementet ønskte å sjå vassdraget i samanheng med nasjonalparkplanar. Men ved opprettinga av nasjonalparken Skarvan-Roltdalen i 2004 inngjekk ikkje nedre delar av vassdraget.
Ved Supplering av verneplan for vassdrag (i 2005) gikk både Fylkesmannen, Fylkeslandbruksstyret og styringsgruppa for supplering av verneplanen inn for vern. Styringsgruppa la særlig vekt på heilskap. Heller ikkje denne gongen vart dei nedre delane av vassdraget verna, og det er fritt fram for kraftutbygging her.

Kjelstadfossen i nedre del av Garbergelva. Foto: Stig Sund

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...