ANNONSE
Annonse

Menneskeskapte klimaendringer?

MENNESKESKAPT? Bård Hoksrud svarer på spørsmål fra Sandra Borch (Sp). Foto: Marit Langseth

- Det er imidlertid ingen tvil om at også menneskelig aktivitet påvirker klimaet, svarer Landbruks- og matminister Bård Hoksrud på spørsmål fra stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) om statsråden mener klimaendringene er menneskeskapte.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Her kommer det formelle svaret fra statsråden:

Det vises til spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Sandra Borch den 13. september 2018. Representanten Borch stiller følgende spørsmål:

Mener Statsråden klimaendringene er menneskeskapt, og hvis ikke er dette i tråd med regjeringens syn?

I Jeløya-erklæringen slår Regjeringen fast at vi skal føre en ambisiøs klima- og miljøpolitikk bygget på forvalteransvaret og føre-var-prinsippet. Dette er selvsagt noe jeg som statsråd i denne regjeringen stiller meg fullt og helt bak. Bakgrunnen for min uttalelse er det faktum at klimaet også endrer seg naturlig, slik det alltid har gjort og vil gjøre. Det er imidlertid ingen tvil om at også menneskelig aktivitet påvirker klimaet.

Vi har alle erfart at sommeren 2018 har vært spesiell og krevende for norsk landbruk. Regjeringen har fulgt situasjonen tett gjennom hele sommeren, og har gjennomført flere tiltak for å legge til rette for at husdyrprodusentene skal få økt tilgang på fôr til dyra sine. Vi har også blitt enige med jordbruket om økonomiske tiltak til de bøndene som er hardest rammet av situasjonen. Vi har gjennom disse tiltakene vært med å hjelpe i en akutt situasjon for norsk jordbruk, men jeg ser også at den krevende sommeren gjør at vi må tenke og handle langsiktig. Ikke bare er det nødvendig å redusere klimagassutslippene, men vi må også tilpasse jordbruksproduksjonen til et klima i endring.

Som landbruks- og matminister er jeg opptatt av at vi må finne de gode løsningene på klimautfordringene i jordbruket, gjerne i samarbeid med næringen.

Ett eksempel på dette er den gode dialogen klima- og miljøministeren og jeg har med organisasjonene i jordbruket. Vi har ambisjon om å inngå en gjensidig forpliktende avtale mellom regjeringen og jordbruksnæringen om reduserte klimagassutslipp fra jordbruket. Arbeidet er godt i gang.

Med hilsen

Bård André Hoksrud

Landbruks- og matdepartementet

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Litauisk vogntog står fast i Tydal - Bilberger på vei

Litauisk vogntog står fast i Tydal - Bilberger på vei

Har delvis sperret fylkesvei 705 siden onsdag ettermiddag - Ingen tar sjansen på å hjelpe.

Stjørdal AP klar med styret

Stjørdal AP klar med styret

I går kveld ble det avgjort at Sissel Helene Bakken blir sittende som leder i Stjørdal Arbeiderparti.

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten i Nea Radio denne uka er Martin Eriksson.

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Melkeproduksjonen reduseres i kyst- og bynære kommuner – og øker ellers i fylket. I Stjørdal er melkeproduksjonen halvert siden 1998.

Håkon Einarsve fra	Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ble i helga valgt til ny leder i Trøndelag AUF. Emilie Græsli fra Tydal ble valgt til 1. nestleder og Helene Wean fra Hommelvik ble 2. nestleder. Trøndelag AUF er det største fylkeslaget i Norges største ungdomsorganisasjon.

Naturvernforbundet bekymret

Naturvernforbundet bekymret

Naturvernforbundet er bekymret for konsekvensene av nasjonal ramme for vindkraft på land.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE