Nea Radio

Menneskeskapte klimaendringer?

MENNESKESKAPT? Bård Hoksrud svarer på spørsmål fra Sandra Borch (Sp). Foto: Marit Langseth

- Det er imidlertid ingen tvil om at også menneskelig aktivitet påvirker klimaet, svarer Landbruks- og matminister Bård Hoksrud på spørsmål fra stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) om statsråden mener klimaendringene er menneskeskapte.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Her kommer det formelle svaret fra statsråden:

Det vises til spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Sandra Borch den 13. september 2018. Representanten Borch stiller følgende spørsmål:

Mener Statsråden klimaendringene er menneskeskapt, og hvis ikke er dette i tråd med regjeringens syn?

I Jeløya-erklæringen slår Regjeringen fast at vi skal føre en ambisiøs klima- og miljøpolitikk bygget på forvalteransvaret og føre-var-prinsippet. Dette er selvsagt noe jeg som statsråd i denne regjeringen stiller meg fullt og helt bak. Bakgrunnen for min uttalelse er det faktum at klimaet også endrer seg naturlig, slik det alltid har gjort og vil gjøre. Det er imidlertid ingen tvil om at også menneskelig aktivitet påvirker klimaet.

Vi har alle erfart at sommeren 2018 har vært spesiell og krevende for norsk landbruk. Regjeringen har fulgt situasjonen tett gjennom hele sommeren, og har gjennomført flere tiltak for å legge til rette for at husdyrprodusentene skal få økt tilgang på fôr til dyra sine. Vi har også blitt enige med jordbruket om økonomiske tiltak til de bøndene som er hardest rammet av situasjonen. Vi har gjennom disse tiltakene vært med å hjelpe i en akutt situasjon for norsk jordbruk, men jeg ser også at den krevende sommeren gjør at vi må tenke og handle langsiktig. Ikke bare er det nødvendig å redusere klimagassutslippene, men vi må også tilpasse jordbruksproduksjonen til et klima i endring.

Som landbruks- og matminister er jeg opptatt av at vi må finne de gode løsningene på klimautfordringene i jordbruket, gjerne i samarbeid med næringen.

Ett eksempel på dette er den gode dialogen klima- og miljøministeren og jeg har med organisasjonene i jordbruket. Vi har ambisjon om å inngå en gjensidig forpliktende avtale mellom regjeringen og jordbruksnæringen om reduserte klimagassutslipp fra jordbruket. Arbeidet er godt i gang.

Med hilsen

Bård André Hoksrud

Landbruks- og matdepartementet

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...