ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Over 200 samlet til konferanse:

Mener vi må sikre matproduksjon i nærheten av folk

FOKUSERT: Det var liten tvil om at fredagens konferanse på Frosta engasjerte publikum. Foto: Henrik Einangshaug

I samarbeid med NHO og Næringsforeningen i Værnesrergionen (NIV), inviterte Frosta kommune fredag til Frostakonferansen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2022 kl 17:36

ANNONSE
Annonse

Noen av landets mest profilerte politikere og næringstopper, var blant de over 200 som fredag tok turen til Frosta for fredagens konferanse i Magnushallen i sentrum av bygda.

- Et veldig godt initiativ som både Frosta kommune, næringslivet og samarbeidspartnere her skal ha stort skryt for, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Trøndelag er i 2022 utnevnt som Europeisk Matregion. En rekke foredragsholdere trakk frem viktigheten av dette for regionen, og alt det hele den trønderske matregionen har å by på.

Mener vi kan stå ovenfor en matkrise

Dagens første til å tale for de mange som hadde tatt turen til salen som er oppkalt etter kong Magnus VI Lagabøte, var administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.
Almlid var veldig opptatt av fire K-er, som sto for krig, kortreist, kvalitet og kompetanse.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid. Foto: Henrik Einangshaug


- Krig er noe alle kjenner på. Det betyr blant annet prisgalopp for mange, og mange produsenter opplever at prisene er høye nå.

Almlid trakk underveis i sitt foredrag frem viktigheten av å se på det som skjer rundt oss i verden. Almlid siktet særlig til krigen i Ukraina, som har ført til økte priser på en rekke produkter, og samtidig bidratt til mindre tilgang på en del produkter.

- Vi må ta hensyn til de prisene som kommer nå, at matproduksjonen er i nærheten av oss, Frosta er klar for det, vi må sikre at vi jobber med kvalitet, noe som kommer til å bli enda viktigere fremover, så må vi ha kompetanse til å bidra til produksjon.

Borten Moe trakk i likhet med Almlid frem krigen i Ukraina i sin tale, og mener vi kan stå ovenfor en ny tid.

- Vi må tenke over muligheten for at vi er på vei inn i en ny tid, der det ikke er som det har vært de siste 50-60 årene, hvor mat i vår del av verden har vært et overskuddsfenomen. Det har bestandig vært nok, og mye av politikken har handlet om å regulere bort en ikke ønsket overproduksjon. Nå er det mye uro i verden, og mateksport er det første som blir stoppet eller påvirket, og i tillegg er det svært høye energipriser, og det påvirker igjen matproduksjonen direkte, sier Borten Moe til Nea Radio.

Ola Borten Moe (nærmest kamera) deltok på slutten av konferansen i en debatt. F.v. konferansier Arne Hjeltnes, stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV), adm. dir. NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk, fylkesordfører Tore O. Sandvik, stortingsrepresentant Linda H. Helleland (H), adm. dir. Reitan Retail Ole Robert Reitan og statsråd Ola Borten Moe. Foto: Henrik Einangshaug

Borten Moe sier videre at han tror man i fremtiden vil trenge alt mat som produseres, og derfor viktig at Norge tenker igjennom hvordan man kan utnytte de ressursene man har best mulig.

Skryter av vertskapet

De mange fremmøtte fikk i konferansens pause ikke bare nyte godværet som hadde tatt turen til Frosta, men og kortreist mat, hvorav mange av produktene har blitt laget ute på Trondheims kjøkkenhage.

- Kjempegodt!
- Det er veldig mye god mat som lages her da, her får du både god mat og drikke som også er veldig bra, svarer Almlid raskt på spørsmål om hvordan maten smakte.

Ingen av de over 200 som var tilstede fredag nølte med å ta lunsjen ute i solskinnet på Frosta. Foto: Henrik Einangshaug

Almlid var samtidig tydelig på at Frosta i årene som kommer vil bli veldig sentral, og vil være enda med sentral for matproduksjonen i Norge i tiden som kommer.

Nea Radio pratet med NHOs administrerende direktør i forkant av konferansen, sa han det ikke var noen tvil om å ha en næringskonferanse på Frosta, når temaet ble tatt opp under et besøk i oktober i fjor.

- Det er ikke bare en god plass, men en rett plass å ha det. Vi snakker om en kommune som ligger langt foran alle andre på blant annet grøntsektoren og det å tenke nytt, jobbe inn mot markedene og skape arbeidsplasser her, sa Almlid.

Borten Moe er enig med Almlid i at det på Frosta skjer mye når det kommer til mat, men samtidig sikker på at dette er en næring som kan utvikles ytterligere.

- På Frosta skjer det som kjent mye på matsiden. Dem er superdyktige på alt som har med grønt, frilansproduksjon, potet, gulrot, agurk og tomat, det er veldig veldig bra. Det skaper og mye aktivitet, store verdier og mange arbeidsplasser, og åpenbart at det her kan videreutvikles og vokse fremover.

Nedenfor kan du høre samtlige intervjuer fra fredagens konferanse på Frosta.

Intervju med Frode Revhaug og Ola Borten Moe. Sendt i fredagens ettermiddagssending. Karin Jegtvik i studio.

Intervju med Ole Erik Almlid og Frode Revhaug. Sendt i fredagens Trønderfrokost. Baard Danielsen i studio.

Intervju med Ole Erik Almlid. Sendt i fredagens ettermiddagssending.

ANNONSE