Nea Radio

MDG Trøndelag:

Men, men .. det hjelper da ikke hva lille Norge gjør ?

Foto: MDG Trøndelag.

I dette leserinnlegget skriver Tommy Reinås og Ask Ibsen Lindal, stortingskandidater for MDG Nord og Sør-Trøndelag at de ønsker at Norge skal stoppe å lete etter olje:

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Men, men - det nytter jo ikke hva vi i lille Norge gjør når det kommer til olje?

Jo, det nytter! Det nytter at Norge stopper å lete etter olje, og det nytter at Norge planlegger å stoppe å koke kloden som verdens syvende største oljeeksportør.

Men, men - vår olje er jo renest i verden den?

Nei, det er den ikke. Premisset er uansett en total avsporing: 97% av utslippene kommer når man forbrenner oljen. Olje er olje, uansett hvordan den blir hentet opp av bakken eller havbunnen. Så enkelt. Men likevel så vanskelig å erkjenne.

Men, men - det er jo ikke realistisk når Kina gjør sånn og sånn!

Jo, det er realistisk. Husk at det bor ca. dobbelt så mange mennesker i Kina som det bor folk i Europa. Likevel har Europa historisk sett sluppet ut mer enn dobbelt så mye CO2 som Kina. Vi må starte med oss selv. Det er vi i den rike delen av verden som bruker Kina som vår store fabrikk. Det er ikke den jevne kineser som er utslippsversting. Kinas utslipp er våre indirekte utslipp.

Men, men - hva skal vi da leve av ? Dere er jo ikke realistiske!!

Jo, alt annet enn å slutte å koke kloden med klimagasser er galskap satt i system. Om man tror at man skal hjelpe kloden ved å koke den enda litt mer så bør man egentlig spørre seg selv; - Er jeg i en fornektelse? Og i Norge har vi alle forutsetningene for å kunne leve det gode liv, også etter olja. Vi er dønn privilegerte, og bader i andre naturressurser vi kan leve godt av i all framtid om vi forvalter de på en god måte. Landet vårt er også fullt av dyktige fagfolk og kloke hoder. Vi kan klare dette, for å bevare friheten, velferden og tryggheten til de som skal arve kloden. Vi skal leve av alt annet enn det som skader klima og natur.

Men, men - dere i MDG er jo for radikale og ekstreme!

Nei, alt annet enn å ta vare på vårt klima og vår felles natur, det er det som er ekstremt. Om du tenker deg godt om så er grunnlaget for alt liv, også våre egne liv, naturen og klimaet. Uten et noenlunde stabilt klima, og uten intakt natur, så finnes det ikke grunnlag for menneskelig sivilisasjon som vi kjenner den på vår felles jordklode.

Men, men - hva skal de som jobber i oljen jobbe med da?

Det er det minste problem av alle problem. Sist 50 000 norske oljearbeidere mista jobben over natta under oljekrisa i 2014, så var alle i jobb igjen innen ett års tid. Når vi slutter å lete etter mer olje vil ressursene som i dag investeres i olja investeres i nytt næringsliv - og det blir ikke mangel på jobb for folk! Steinalderen tok ikke slutt fordi vi gikk tom for stein, men fordi vi fant smartere måter å gjøre ting på. Dette vil også skje med oljealderen, ikke fordi vi pumper opp den aller siste oljedråpa på norsk sokkel, men fordi vi etterhvert forstår at det ikke er klokt å koke kloden. Det er faktisk det aller dummeste vi kan fortsette å gjøre.

Men, men - det enkleste er jo å gjøre ingenting. Eller du kan stemme MDG, slik at dette blir et reelt klimavalg. Klimahandling nå. Stem MDG.

Signert – Tommy Reinås og Ask Ibsen Lindal, stortingskandidater for MDG Nord og Sør-Trøndelag

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...