Nea Radio

Mye snø i fjellet:

Men flomfaren er moderat

Det smelter: Det er mye snø i fjellet, men faren for katastrofeflom er liten, i følge NVEs hydrologer. Foto: Skjermbilde/NVE

I følge NVE er flomfaren i Midt-Norge ikke ekstrem. – Vi forventer ikke store skader, sier vakthavende hydrolog, Knut Ola Aamodt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det er ingen tvil om at det er høye vannføringer, men vi forventer ingen ting dramatisk, sier vakthavende hydrolog ved NVE, Knut Olav Aamodt. Også i Nea-vassdraget ser det trygt ut.

– Jeg tror nok vi kan si med sikkerhet at alle vannføringer ut i Selbusjøen vil holde seg innenfor det vi regner for normalt. Han anbefaler folk å følge med på flomvarling for å ha oversikt.

Saken fortsetter under lydfila:

Mindre arealer

Aamodt forklarer det at flomfaren er mindre enn først antatt med at det har vært mye nedbør, og at dette har hjulpet for å unngå de helt store vannføringene.

– Etter hvert blir det snøsmelting i mindre arealer og dermed forventer vi ikke de helt store oversvømmelsene, sier Aamodt. Også lengre nord kan man vente mye vann, men det kommer senere.

– I Namsen blir det høy vannføring, men også her må vi helt ut i slutten av mai før vi muligens kommer opp i middelflomnivå. Flom på middelnivå fører vanligvis ikke mye skade med seg.

Han sier likevel at dersom det skjer en dramatisk utvikling i været, om det blir svært mye varmere, så kan snøsmeltingen ta enda mer fart.

– Men dette er ikke noe vi forventer per i dag.

Slik så Ålentorget - eller Ålen Senter som det het da, ut da vannet stod som høyest under flommen i 2011. Det hvite midt på bildet, er en kassebil som ligger og dupper i vannet. Foto: Per Magne Moan

For tett på vassdrag

I Oppdal har det ofte hendt at elva Driva går over sine bredder og at dette har ført til dramatiske tilstander på campingplasser og lignende.

– Dette skyldes at man gjerne legger campingplasser veldig tett på vassdrag, noe som fører til at en blir svært utsatt, sier Aamodt. Og også i år er det grunn til å passe på.

– Dersom du har gjenstander like ved vassdrag så bør en holde et øye med forholdene for å holde deg på den sikre siden.

Underholdning?

Vær og vind får mye oppmerksomhet i mediene. Har klimaet blitt underholdning?

– For oss som jobber med dette, så er det fint at folk tar interesse i det som skjer. Det er med på å sikre at folk er trygge. Og når vi går ut med flomvarsler, slik vi har gjort i år, så må vi forvente at media vier oss oppmerksomhet, avslutter Knut Ola Aamodt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...