Nea Radio

Meldeplikt til EU? Det går ikke an!

Morten Harper, førstekandidat for Stjørdal SV. Foto: Privat

- EUs meldepliktdirektiv betyr at kommuner, fylker og nasjonale myndigheter skal sende reguleringer av tjenestevirksomhet til forhåndsgodkjenning hos ESA, EUs forlengede arm. Det er sensur av lokaldemokratiet, skriver Morten Harper, førstekandidat for Stjørdal SV i dette leserbrevet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserbrev fra Morten Harper, førstekandidat for Stjørdal SV:

Utrolig nok har Solberg-regjeringen omfavnet meldeplikten. Regjeringen ber om forhåndssensur fra overvåkingsorganet ESA, EUs forlengede arm i Brussel, før vedtak om nye tjenestereguleringer i land og kommuner. Hvis ESA vender tommelen ned, skal reguleringen ikke vedtas. Dette er en dypt udemokratisk ordning.

Meldepliktdirektivet er en oppfølging av EUs omstridte tjenestedirektiv, og skal sørge for en enda friere flyt av tjenester. EU-kommisjonen mener det er for mange lokale og nasjonale reguleringer som hindrer den frie konkurranse. Direktivet gjelder også for EØS-avtalen, men Norge kan avvise nye EU-regler med vetoretten.

Det nye direktivet er fortsatt til behandling i EU, og har møtt sterke protester fra organisasjoner, kommuner og borgermestere over hele Europa. Bystyret i Amsterdam sier i en uttalelse at direktivforslaget «skader på alvorlig vis selvstendigheten til lokale styringsorganer og utgjør derfor en trussel mot lokaldemokratiet».

Pålegget om meldeplikt vil slå inn på mange områder. For eksempel: Et kommunestyre ser at småbutikkene forsvinner. Derfor vil det innføre en reguleringsbestemmelse som begrenser størrelsen på nye kjøpesentre. ESA setter foten ned fordi dette er en ulovlig «kvantitativ begrensning». Eller at kommunen vil stille strengere bemanningskrav til private omsorgstjenester for å sikre kvaliteten og bedre arbeidsforholdene. ESA kan avvise regelverket som brudd på konkurransereglene.

Hva vis en kommune vil sette maksimumspriser for strøm levert til innbyggere med dårlig råd? Det kan ESA vurdere som et ulovlig krav overfor strømselskapene, som ikke skal pålegges minimums- eller maksimumspriser.

Allerede griper EU-regler og overvåkingsorganet ESA inn i smått og stort i kommunehverdagen. Ifølge en rapport fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR gjør EU-lovgivning og -politikk seg gjeldende i halvparten av sakene kommunestyrene behandler (NIBR-rapport 2018:13). Meldepliktdirektivet vil gjøre det lokale handlingsrommet enda mindre. Det er både byråkratisk og udemokratisk. Det går ganske enkelt ikke an!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...