Nea Radio

Matnasjonen Norge

FENALÅR fra Norge vil konkurrere mot parmaskinke og serranoskinke i kjøttdisken på delikatessebutikkene i Paris, og har fått EUs beskyttelse for kopiering og etterlikning av produktet. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

- Matnasjonen Norge skal utvikles innen 2030. Det sa statsråd Bård Hoksrud da han oppsummerte Norges deltakelse under Grüne Woche i Berlin i januar.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fredag 7. september møttes næringsdelegasjonen som fulgte tidligere statsråd Dale til Berlin i anledning Internationale Grüne Woche (IGW) i januar. Alle deltakerne i delegasjonen hadde fått en oppgave i forkant av møtet: Formulere minst ett konkret oppfølgingspunkt for 2019 som de ville forplikte seg til å gjennomføre for å bidra til å bygge Norge som en matnasjon.

Felles visjonen for arbeidet er:

"I 2030 er mat en kilde til matglede, stolthet og fellesskap i hele befolkningen, og er et synlig element i turistlandet Norge. Norge er internasjonalt kjent for en spennende matkultur, sin store sjømateksport og mat- og drikkeopplevelser med norske råvarer i verdensklasse."

Tre "matministre"

I sin innledning til delegasjonen fremhevet Hoksrud at de tre "matministrene", det vil si eldre- og folkehelseministeren, fiskeriministeren og han selv, har tatt et særskilt eierskap til dette arbeidet og vil lede an til å begynne med.

Matnasjonen Norge må bygges i et bredt samarbeid mellom det offentlige Norge og private aktører. Statsråd Hoksrud utpekte medlemmene av næringsdelegasjonen 2018 til ambassadører for matnasjonen Norge i startfasen. Ambassadørene skal bidra til å skape oppmerksomhet og kunnskap om arbeidet med å bygge Norge som en matnasjon.

Flere forslag

Diskusjonen viste at delegatene hadde forberedt seg godt og stilte med konkrete ambisjoner for hvordan de selv skulle bidra til å bygge Norge som en matnasjon. Eksempelvis forpliktet matbloggeren Fru Timian/Marit Røttingsnes Westlie seg på tre punkter: Hver uke publisere en ukens matrett basert på sesongråvare, til å bruke betegnelsen norsk der det er naturlig og til å besøke bønder.
Ståle Gausen, på vegne av Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund KLF var opptatt av den motsatte enden av næringskjeden og presenterte KLF sin plan om å besøke alle slaktegrisproduksjoner i løpet av 2019 som ledd i dyrevelferdsprogrammet Helsegris. Bondelaget forpliktet seg til å følge opp matnasjonen Norge generelt og spesielt gjennom samarbeidet med DNT for å heve kunnskap om lokalmat, Bondelagskokken og den nordiske matprisen EMBLA.

MATNASJONEN NORGE: Mer enn 3000 oster fra hele verden samles i Grieghallen i Bergen fredag 2. november. Der skal ostene bedømmes av 230 internasjonale ostedommere og kjempe om å bli kåret til verdens beste ost. Bedømmelsen vil foregå i Dovregubbens Hall i Grieghallen under mat- og drikkefestivalen Matnasjonen Norge. Foto: Matmerk

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...