ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Utbruddet på Stjørdal:

Massetester elever, ansatte og nærkontakter

Kommuneoverlege i Værnesregionen, Leif Edvard Muruvik Vonen. Foto: Stjørdal kommune

Kommunen jobber på spreng for å få oversikt over situasjonen rundt utbruddet i skoler og en barnehage.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Nå tester kommunen for fullt rundt nærkontakter som har vært utsatt for smittet ved Espira barnehage og Stokkan ungdomsskole.

– Vi tok svært mange hurtigtester i går og ingen av disse er positive, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen.

– Men vi sender også inn PCR for å få fasiten fra laboratoriet ved St. Olavs Hospital. Dette regner vi med å få svar på i morgen.

Enkelte familiemedlemmer, samt elever og ansatte ved Halsen barneskole og Ole Vig videregående skole blir testet i dag, tirsdag.

Mange i isolasjon

En del av de som har vært i karantene siden mellomjula går ut av isolasjon i disse dager, derfor er det vanskelig å sette et nøyaktig tall på hvor mange som akkurat nå sitter i karantene.

– Vi har vært oppe i over hundre karantenesatte samtidig. Antallet har gått ned, men fremdeles er det snakk om flere titalls mennesker i isolasjon.

Stjørdal er midt i den 14 dager lange perioden med ekstra innskjerping.

– Dersom vi nå finner smitte blant barn og unge kan det oppstå en krevende situasjon, men vi må vente å se, mener Vonen, som tidligere har gått ut i media og sagt at det ikke er ved skolene at barna blir smittet.

Det står han ved.

– Jeg mener det samme inntil testresultatene eventuelt viser noe annet.

Han ser ikke for seg en omfattende skolestenging på linje med den vi så i mars.

– Men at en enkelt skole kan bli stengt som følge av en større lokal hendelse, det kan vi ikke utelukke.

Vet mer mandag

Kommunen har varslet en pressekonferanse mandag hvor eventuelle lettelser eller innstramminger vil bli varslet.

– Fram til da jobber jeg med resultatene og gjør kontinuerlige vurderinger sammen med kommuneledelsen. Per i dag tester vi flere hundre mennesker hver dag. Dette er svær mange sammenlignet med nabokommunene og jeg mener det gir oss et godt bilde av sannheten, sier Vonen.

Tester på grensa

Det er satt opp en testasjon i Meråker og i følge politiet passerer om lag 200 kjøretøy riksgrensen ved Storlien daglig.

– Rundt 20 prosent av disse testes. Resten av trafikken faller under egne reglement. Dette gjelder blant annet dagsbesøk til fritidseiendommer for sjekk og vedlikehold, tungtransport og dagspendlere.

Utfordring for personell

– Det er ingen tvil om at vi er på grensen av hva vi tåler når det gjelder testkapasitet, sier Vonen.

– Også blant de som utfører testarbeidet har vi hatt en del i karantene. Når det gjelder helsetjenester, så ser vi det samme. Her har vi del forsiktighetsregler som trer i kraft i enkelte tilfeller og dermed blir bemanningen redusert. Det samme gjelder i skoler og jeg vet at ved enkelte skoler har hjemmeundervisning fordi det er mangel på lærere ved fysiske skoler.

Han sier at han har håp om at ting blir letter neste uke.

– Jeg håper at testresultater og smittearbeidet vil gjøre at vi kan slippe litt opp og at vi kan gå tilbake til mer nasjonale retningslinjer, sier Leif Edvard Muruvik Vonen.

Hør intervjuet med Leif Edvard Muruvik Vonen i avspilleren under:

Nøkkelord

ANNONSE