Nea Radio

Markerte 300 år siden dødsmarsjen

1718: Det er 300 år siden Armfeldts menn gikk i døden. Dette ble behørlig markert i Trondheim i dag. Her marsjerer militærhistoriske grupper fra Kristiansten festning og viser fram uniformer fra forskjellige tidsepoker. Foto: Anne Gundersen

Under Forsvarets dag søndag, ble 300-års jubileet siden Karolinernes dødsmarsj markert på Kristiansten festning. Tilstede var skuespillere fra både Elden og Karolinerspillet, så vel som Holtålske Skiløbercopagni.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2018 kl 21:22

Det var et flott skue da paraden med militærhistoriske grupper kom gående fra Kristiamsten festning, over Gamle Bybro og gjennom gater og smug mot Nidarosdomen søndag ettermiddag. Marsjen var en del av Forsvarets dag, som i stor grad markerte at det var 300 år siden general Armfeldt ledet Karolinerne i døden.

Saken fortsetter under lydklippet:

Foto: Anne Gundersen

Kavalkade

Uniformene som ble båret av de militærhistoriske deltakerne, var av historisk karakter.

– Vi har satt sammen norske uniformer fra 1718 til i dag, forteller leder for soldatskuespillerne, Erik Ryen. Selv bar han en flott kapteinuniform fra 1808. – Den gangen skulle man vises, smiler han.

– Det var ikke som i dag der soldater for det meste gjemmer seg i buskene.

Gjenskapte: Skuespillere fra både Elden og Karolinerspillet var tilstede på festningen og gjenskapte scener fra Karolinernes dødsmarsj. Foto: Sissel Piene

Elden og Karolinerne

Skuespillere fra spelene Elden og Karolinerspillet var også tilstede på festningen under Forsvarets dag.

– De har denne tidsepoken som tema og det samme gjelder det vi markerte, så det passer bra, sier kommandant ved Kristiansten Festning, Rune Gaustad.

– Alt i alt har det vært en fantastisk dag. Svært mange møtte opp, selv om været uten tvil kunne vært bedre, konstaterte han.

– Det betyr at vi har fått solgt mye mat og kaffe til publikum, noe vi setter pris på, siden dette er penger som går til Barnekreftforeningen som luftforsvaret støtter, sier Gaustad, som også er sjef for Luftkrigsskolen.

Bettan: Elisabeth Andreassen underholdt sammen med Luftforsvarets musikkorps. Foto: Sissel Piene

Flott

Gaustad innrømmer at uniformene fra gamle dager, nok har et estetisk overtak på dagens utgaver.

– Men, jeg velger å tenke at det nok er bedre å ikke bli sett og dermed heller ikke skutt av fienden. Både Ryen og Gaustad innrømmer at guttehjertet banket litt ekstra hardt under dagens festligheter.

– Særlig da kanonene ble fyrt av og en kjente lukta av krutt. Da er det ikke til å nekte for at guttehjertet banket litt ekstra, sier Gaustad. Dagen ble avsluttet med fredsgudstjeneste i Nidarosdomen.

Gater og smug: Millitærhistoriske aktører marsjerte gjennom gater og smug mot Nidarosdomen og fredsgudstjeneste. Foto: Anne Gundersen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...