Nea Radio

Nea Radio

Mann deg opp da, mann!

MANN DEG OPP: Barne-og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland tar initiativ for et mer likestilt arbeidsliv. Foto: Nils Kåre Nesvold

- Likestilling er ikke en sak kun for kvinner. Menn er nødt til å ta likestillingskampen for seg og sin famille, og det kan hende de må ofre noe på veien. Likestilling kommer ikke av seg selv, skriver barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i dette innlegget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserinnlegg fra barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland:

Likestilling er ikke en sak kun for kvinner. Menn er nødt til å ta likestillingskampen for seg og sin famille, og det kan hende de må ofre noe på veien. Likestilling kommer ikke av seg selv. Det gjorde den ikke for kvinnene og det kommer den heller ikke til å gjøre for deg, mann. Derfor må det etableres en pappakultur – også på jobben,

Vi har kommet langt, men når jeg leser om holdninger blant arbeidsgivere som fører til at menn sliter med å satse på karriere og fortsatt være tilstedeværende fedre, så skremmer det meg. Det er gammeldags og det må vi få slutt på. I Institutt for samfunnsforsknings rapport fra 2017 om fedre som ikke tar ut hele fedrekvoten forklarer for eksempel noen av fedrene at de ikke tok ut full fedrekvote fordi de opplevde risiko knyttet til jobb, inntekt og karriere. Det er ikke til barnas beste. Vi trenger en holdningsendring som anerkjenner fars rett til å være sammen med sine barn.

Kvinner har kjempet kamper for stemmerett, for å bli prester, for loven om selvbestemt abort, for likestillingsloven, for homofiles rettigheter og for barnehager. Tror du dette har kommet av seg selv?

Pappakultur

Det har jo ikke det. Det har kostet. Det koster å endre kulturen i samfunnet. Det koster å endre jobbkulturen din. Jeg vil at det skal etableres en pappakultur på arbeidsplassene der det i dag ikke er like naturlig at mennene er hjemme sammen med barna som det er for mødrene.

Ledere har en viktig oppgave i å støtte mennene som vil ta pappapermisjon eller hente i barnehagen. Det er viktig å legge til rette for at familiene får løst hverdagspuslespillet. Både menn og kvinner vil ha familieliv. Arbeidsgiverne må slutte å være bremseklosser i likestillingsarbeidet.

Foreldrepermisjon

Uavhengig av fødselstidspunkt tar omkring 7 av 10 fedre ut nøyaktig fedrekvoten. Statistikken viser at da kvoten ble redusert fra 14 til 10 uker, reduserte fedrene sitt uttak av foreldrepengedager.

Vi vil at foreldrepermisjonen skal deles i tre:15 uker til mor og far og 16 uker til fri fordeling. Barn og familier er ulike, og har ulike behov. Gjennom en slik tredeling sikrer vi fleksibilitet og frihet for familiene til å velge de løsningene som passer best for dem. Derfor er jeg imot den todelingen som blant annet NHO og Ellingsæterutvalget har tatt til orde for.

Når foreldrene har 16 uker til fri fordeling, kan like gjerne far som mor ta disse. Jeg vil oppfordre flere fedre til å kjempe for mer pappatid med barnet, og arbeidsgivere om å legge til rette for at fedre kan ta ut mer av foreldrepermisjonen. Hvis fedrene kommer sterkere på banen og tar ut en større del av foreldrepermisjonen, er det bra både for barnet og for likestillingen i hjemmet.

Viktig for barna

Forskning om samspill mellom fedre og deres små barn viser at både hvor mye tid man er sammen, og kvaliteten på samværet er viktig for barnas sosiale utvikling. Når fedrene tilbringer lengre tid alene sammen med barna, tar de mer ansvar hjemme. Dette er positivt for fedrene selv, for mødrene og ikke minst for barna, som får et nært og godt forhold til begge sine foreldre.

Flere mammaer må gi fra seg tittelen som administrerende direktør i hjemmet, og slippe pappaene til i omsorgen for barna. De må ha tillit til at mannen pakker sekken riktig, tar med ekstra skift og fikser kaken til dugnaden. Vi vil at mannen skal være superpappa og ta ut kvoten sin og mer enn det. Men til syvende og sist vil vi kvinner ha det siste ordet. Vi kvinner må lære oss å gi slipp. Hvis far får være mer alene med barnet, så tar han mer ansvar.

For å få til et mer likestilt arbeidsliv tar jeg fem initiativer:

- Likestilling starter i barnehagen og skolen. Et mer likestilt arbeidsliv krever at flere velger utradisjonelle utdanninger.

- Arbeidsgivere må slutte å være bremseklosser for likestilling. Jeg vil invitere arbeidsgiverorganisasjonene til et samarbeid for å endre gammeldagse holdninger og bli kvitt bremseklossene.

- Vi trenger flere kvinnelige ledere og rollemodeller i næringslivet. Jeg vil samarbeide tett med næringsministeren for å sikre fullt trykk på dette arbeidet også fremover.

- Oppgjør med seksuell trakassering i arbeidslivet. Seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig. #metoo-kampanjen har bidratt til å sette temaet på dagsorden, og dette er et tema jeg vil ha høyt på dagsordenen fordi seksuell trakassering i arbeidslivet bidrar til mindre likestilling.

- Menn må ta likestillingskampen. En tredelt foreldrepermisjon vil bidra til at flere menn bruker mer tid hjemme sammen med barna sine, samtidig som familiene har valgfrihet når det gjelder hvordan den siste tredjedelen skal fordeles.

For det er ikke hovedindeksen på Børsen som kommer og besøker deg på sykehjemmet. Eller den strategien som ble så utrolig bra som du og teamet ditt lagde for sjefen din. Det er barna dine. Så ta likestillingskampen på jobben og hjemme. Gjør det i det minste for barna dine, skriver barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i dette innlegget som først ble publisert i VG i går.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserbrev Vis flere

Avskyelig behandling av mennesker

Avskyelig behandling av mennesker

Styret til Røros-AUF mener måten Abbasi-familien har blitt behandlet på er en inhuman og avskyelig.

Tar avstand fra rasismen

Tar avstand fra rasismen

Etter møtet for grunneiere i Selbu, tar Selbu Utmarksråd og Roltdalen Almenningsstyre sterk avstand fra alle rasistiske ytringer og vil ikke under noen omstendigheter bli assosiert med hets på grunn av etnisitet.

– At vi ikke beskyttet samene før, kan ikke brukes som argument mot dem nå

– At vi ikke beskyttet samene før, kan ikke brukes som argument mot dem nå

Tommy Reinås, Miljøpartiet De Grønne

– At samiske grunneiere blir nektet inngang til et møte som direkte angår dem, tilsynelatende fordi de er samer, er rett og slett ikke holdbart.

– Unødvendig å forklare hvorfor urfolk trenger særrettigheter

– Unødvendig å forklare hvorfor urfolk trenger særrettigheter

Leserbrev fra SV

Om meninger, ytringer og holdninger

Om meninger, ytringer og holdninger

Leserinnlegg fra ordførerkandidaten fra Røros Høyre.

Selbu SV mot vindkraft

Selbu SV mot vindkraft

Selbu SV sier nei til ytterligere utbygging av vindkraftanlegg i Selbu kommune.

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Avskyelig behandling av mennesker

Avskyelig behandling av mennesker

Styret til Røros-AUF mener måten Abbasi-familien har blitt behandlet på er en inhuman og avskyelig.

Vellykket debut på hjemmebane

Vellykket debut på hjemmebane

Morten Asklund fra Soknedal sto lørdag på startstreken i RX2-klassen under helgas VM-runde i rallycross på Lånkebanen, og det gikk bedre enn forventet. Både sjåfør og teamsjef var godt fornøyde da de møtte oss lørdag ettermiddag.

Matdager i Stjørdal!

Matdager i Stjørdal!

Årets mest velsmakende dager i Stjørdal

Inspirert av Senna

Inspirert av Senna

Den brasilianske formel 1-legenden Ayrton Senna har inspirert Frank Dyrendal fra Trondheim helt siden han var liten gutt, noe som kommer tydelig frem om man studerer bilen han og sønnen Ole Ayrton kommer kjørende med.

Floka

Floka

Historieopplysning, fotball og litt Donald i ukas program.

Førprat med Thor og Gunnar

Førprat med Thor og Gunnar

Speakerne forventer god stemning og jevn konkurranse i rallycross-VM

Vi har tatt tempen på stemningen og forventningene sammen med VM-veteranene før det braker løs med VM-runden på Lånkebanen i helgen.

Siste med #LeserbrevVis flere

– Unødvendig å forklare hvorfor urfolk trenger særrettigheter

– Unødvendig å forklare hvorfor urfolk trenger særrettigheter

Leserbrev fra SV

Oskar valgte å ikke være russ

Oskar valgte å ikke være russ

Elevrådslederen ved Røros VGS er avgangselev uten rød dress.

SV vil bruke pengene på barnevern – ikke NHOs anbudsbyråkrati

SV vil bruke pengene på barnevern – ikke NHOs anbudsbyråkrati

- NHOs kampanje for private barnevernkonsern skaper mer byråkrati, dårligere arbeidsforhold og er ikke til det beste for barna som vi skal ta vare på, skriver Morten Harper, førstekandidat for Stjørdal SV, i et svar til Maria Reklev i NHO Service og Handel.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...