Nea Radio

Mange vil ha kulturminneplaner


KULTURMINNEPLANER: Midtre Gauldal og Rennebu er blant kommunene som nå får støtte til å lage kulturminneplaner. Fra venstre: Simen Bjørgen, direktør ved Norsk Kulturminnefond, og riksantikvar Jørn Holme. Foto: Marit Manfredsdotter

Midtre Gauldal og Rennebu er blant 31 nye kommuner som nå får tilskudd til å lage kulturminneplan. Dermed har 80 prosent av landets kommuner fått midler fra Riksantikvaren for å lage en plan over verneverdige kulturminner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

En kulturminneplan setter mål for kommunens arbeid med kulturminner, gir en oversikt over verneverdige kulturminner og kulturmiljø, og foreslår tiltak for hvordan denne kulturarven skal forvaltes og kan brukes.

– Kommunene har en viktig rolle som forvaltere av kulturminner og kulturmiljø. En kulturminneplan gir kunnskap om lokalhistorien, og gjør det lettere å prioritere de kulturminnene som kommunen vil ta vare på for fremtiden, sier riksantikvar Jørn Holme.

Det er kommunene selv som bestemmer hvilke kulturminner og kulturmiljøer som er verneverdige og som bør omfattes av planen.

Kommuner som ønsker å utarbeide kulturminneplaner, kan søke om 100 000 kroner fra Riksantikvaren via fylkeskommunene. I tillegg vil mange fylkeskommuner få positivt svar på sine søknader om ekstra midler for å bistå kommunene.

31 nye kommuner

I 2018 får disse 31 kommunene 100.000 kroner fra Riksantikvaren til å lage kulturminneplan:

Halden, Våler, Råde, Nesodden, Oslo, Gjøvik, Jevnaker, Lunner, Vestre Toten, Østre Toten, Øyer, Nes i Buskerud, Hemsedal, Sande i Vestfold, Færder, Kviteseid, Audnedal, Åseral, Hægebostad, Klepp, Averøy, Sandøy, Ålesund, Rennebu, Midtre Gauldal, Træna, Ballangen, Bø i Nordland, Rødøy, Karlsøy, Måsøy.

I tillegg er det noen kommuner som har bedt om litt mer tid til å forberede en søknad.

Status for arbeidet

Med årets tildeling har mer enn 330 kommuner mottatt støtte fra Riksantikvaren siden 2011. I flere fylker, som for eksempel Hordaland, Hedmark, Sogn og Fjordane, Aust-Agder og Oppland, er så å si alle kommunene ferdige eller i gang med arbeidet med en kulturminneplan.

Kulturminner i kommunen

Riksantikvaren ønsker å styrke kulturminnefeltet i kommunene. Kommunene utarbeider blant annet kulturminneplan som skal vedtas politisk. I prosjektet Kulturminner i kommunen (KIK-prosjektet) arbeider Riksantikvaren sammen med fylkeskommunene og Sametinget for å bistå kommunene i arbeidet. Historielag og andre frivillige organisasjoner er også viktige støttespillere.

Mer informasjon om KIK-prosjektet og kulturminneplaner finner du her: https://www.riksantikvaren.no/KIK

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...