Nea Radio

Mange bør skifte til vinterdekk nå

Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Både søndag og mandag falt det nysnø flere steder. Samtidig meldes det om snø i fjellet i Sør-Norge samt i indre og høyereliggende strøk. Flere vegstrekninger har allerede delvis vinterføre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Skal du kjøre bil i disse områdene av landet bør du sterkt vurdere å legge om til vinterdekk. Det har allerede vært trafikkuhell i nord på grunn av vinterlige forhold og mange er ikke forberedt på snødekte veier. Myndighetenes klare anbefaling er å skifte til vinterdekk allerede nå dersom det er fare for delvis snødekte veistrekninger der man ferdes, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Sendt ut farevarsel

Meteorologene har sendt ut farevarsel i hele landet grunnet is, snø og krevende kjøreforhold. I Nordland, Troms og Finnmark kan man bruke piggdekk fra 15. oktober, mens det for resten av landet er 1. november som gjelder.

– Men man skal sko seg etter forholdene, og for de fleste nordpå kan det være like greit å skifte til vinterdekk nå ettersom værmeldingene for resten av uka indikerer at det kan komme mer nedbør i form av snø. Forsikriftene tillater i tillegg bruk av piggdekk før de fastsatte datoene dersom man mener forholdene krever det, sier han.

Skift ut gamle vinterdekk

Vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde, og har man gamle dekk kan det være lurt å vurdere å skifte til nye vinterdekk. Mandag meldes det om flere snødekte veistrekninger sørpå, de aller fleste på fjelloverganger eller i høyereliggende strøk.

– Snart er det i tillegg høstferie og av erfaring vet vi at mange drar til fjells eller til indre strøk, hvor det normalt sett er kaldere enn ute ved
kysten. Det er uforsvarlig å kjøre med sommerdekk på veier med vinterlige forhold. Kjøreegenskapene er dårligere og bremsestrekningen betraktelig lenger. Husk også at dekk er ferskvare. Gamle dekk har dårligere egenskaper enn nye, så har du dekk eldre enn tre år anbefaler vi å bytte disse ut med nye dekk, sier Brandeggen.

Kan bli dyrt å kjøre med sommerdekk

Det er ikke påbudt med verken piggdekk eller vinterdekk i Norge, men du må ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Hvis ikke vil det kunne karakteriseres som grov uaktsomhet.

– Dersom du skulle havne i en trafikkulykke og ikke har skodd deg etter forholdene, kan du i tillegg til straff fra politiet risikere at
forsikringsselskapet avkorter eller i verste fall ikke utbetaler noe erstatning til deg, sier han.

Fra politiets side risikerer du alt fra noen tusener i bot til å få førerkortet beslaglagt.

– I de mest graverende tilfellene er påtalemyndigheten strenge med bilister som opptrer uaktsomt i trafikken. Konsekvensene ved en trafikkulykke kan bli omfattende. Det kan bety personskader, og i verste fall liv som går tapt dersom en kjører med dekk som ikke er tilpasset forholdene, sier Brandeggen.

Krav til dekk i vinterperioden

Sommerdekk skal ikke brukes når det er vinterføre (f.eks. snø og is). Dekkene vil da ikke sikre tilstrekkelig veggrep. Dekkene må uansett føre ha minimum 3 mm mønsterdybde mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag.
Det er ikke krav til bruk av piggdekk i vinterhalvåret.
Mønsterdybden skal være minimum 3 mm uansett dekktype.
Pigger er bare tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykkel).
Kjøretøy til og med 3500 kilo må ha piggdekk på alle hjul dersom du velger piggdekk.
Utenom vinterperioden skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm.

Flere politidistrikt oppfordret mandag bilister om å legge om til vinterdekk umiddelbart. Er du i tvil om kjøreforholdene der du er, bør du følge
værmeldingene samt sjekke med Vegtrafikksentralen. På nettet kan man i tillegg se an veiforholdene på enkelte strekninger via Statens vegvesens oppsatte webkameraer.

Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...