Nea Radio

Nyheter

Mange bønder er ensomme og mer isolert

Foto: Frende Forsikring

Isolasjon, ensomhet og psykiske utfordringer. Det har blitt hverdagen for mange norske bønder i koronatiden.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Bønder sliter psykisk under korona, viser ny undersøkelse. Mange jobber alene og sliter med å få familiehverdagen til å gå opp.

Svarene kommer fram i en undersøkelse Sentio har gjort for Frende Forsikring.

- Mange jobber alene eller sammen med familien. Nå fører muterte virus og kraftige geografiske nedstengninger til enda mer sosial isolasjon også utenfor jobb, sier Øystein Øren som er produktsjef med ansvar for landbruk i Frende Forsikring. Han mener koronatiltakene forsterker følelsen av ensomhet.

- Strenge restriksjoner begrenser mye både faglig og sosialt for bøndene, sier Astrid Solberg, som er organisasjonssjef og beredskapsansvarlig i Norges Bondelag.

Slik svarer bøndene

1000 personer som jobber innen jordbrukssektoren har svart på undersøkelsen til Frende. Blant kommentarene som går igjen er at pandemien «begrenser det sosiale nettverket», «gir mindre kontakt med folk», «jeg er mer alene» og at det er «mentalt utfordrende».

- De som driver alene, jobber aleine. Når de ikke kan møte andre i samme situasjon blir de isolert, og går glipp av treffpunkter de ellers ville hatt med kolleger i samme næring. Mange har også litt ulik erfaring med digitale møter, men hopper i det etter beste evne, sier Øren i Frende.

Andre kommentarer handler om frykt for å bli syk som eier av en enkeltpersonsbedrift og at de opplever færre fysiske møter enn vanlig.

Psykologene merker trøkket

- Vi merker at folk er lei pandemilivet nå. Mange som hadde det vanskelig fra før har fått det enda vanskeligere. Sosial isolasjon og bekymringer for fremtiden går igjen, sier psykolog ved Sense PKT, Jøri Horverak.

Hun nevner også ensformige arbeidsdager, manglede motivasjon, slitasje og stressrelaterte utfordringer som noe av det vi sliter med om dagen.

Snakk om det!

Så hvordan kan norske bønder håndtere de negative tankene?

- Åpenhet om hvordan vi har det er som oftest en fin inngang til forståelse, gode samtaler, aksept, ideer og tilpassede løsninger, sier Jøri Horverak.

- Men hvis du sitter fast i vanskelige tanker og følelser for lenge er det lurt å oppsøke hjelp til finne strategier som hjelper deg inn på et bedre og triveligere spor. Ofte er det overraskende små justeringer som skal til, sier hun.

Håp for framtiden

I tunge tider er det viktig å se framover.

- Forhåpentligvis vil frykt og ensomhet som mange norske bønder kjenner på avta når vi får stadig flere vaksiner og gode resultater. Vi er alle i samme båt og må hjelpe hverandre over kneika. Forhåpentlig er vi i gang med oppløpssiden av det som har vært en lang maraton, sier Øystein Øren i Frende Forsikring.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...