Nea Radio

Mange ber om å bli hacket

Har du samme passord på e-post og dine sosiale medier? Det bør du gjøre noe med. Foto: iStock

- Det er veldig dumt av deg å ha samme passord overalt. Da ber du om å bli hacket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det sier Einar Brekken som jobber med ID-sikring i Frende Forsikring. Tall fra NorSis viser også at tre av ti nordmenn deler passordene sine med andre.

- Hvis andre får tilgang til e-posten din kan de få tilgang til en rekke andre tjenester og skape enorme problemer for deg. Ikke minst økonomisk, sier Brekken i Frende.

I en undersøkelse sikkerhetsekspertene i cxLoyalty har gjort svarer en av tre at de ikke vet at det er en sikkerhetsrisiko å ha samme passord på alle plattformer.

Pass deg for ID-tyven

- Da kan ID-tyveri bli resultatet og tyven kan for eksempel kjøpe varer eller ta opp lån i ditt navn, sier Rikard af Sandeberg, som er administrerende direktør i cxLoyalty.

Kun 20 prosent av oss føler oss trygge på vår egen evne til å begrense skadene ved ID-tyveri, viser cxLoyaltys undersøkelse.

- Det er veldig mange som fortsatt har passord som består av navnet til barn, partner eller kjæledyr, i tillegg til fødselsår. «Passord123» eller å alltid be om nye passord tilsendt på e-post er andre gjengangere, sier Einar Brekken i Frende.

Slik øker du sikkerheten

- Du bruker e-postadressen din for å lage profiler ulike steder rett som det er. Hvis passordet til e-posten din er det samme som du bruker alle andre steder, er du på tynn is sikkerhetsmessig, sier Sandeberg.

Bruk derfor et helt unikt passord for e-posten din og aktiver to-trinnsbekreftelse.

- På den måten må du også oppgi en tallkode du får tilsendt på SMS eller i en autentiseringsapp. Da får du et ekstra sikkerhetsnivå på e-posten din, sier Sandeberg.

Hvis du ikke har totrinnsbekreftelse anbefaler nettvett.no at du bytter passord hvert år. Også her er mange nordmenn for dårlige. En fersk undersøkelse Frende Forsikring har gjort viser at halvparten bytter passord på e-post og sosiale medier sjeldnere enn dette. 10 prosent bytter aldri.

Rydd opp i kontoer

Rikard af Sandeberg anbefaler at du sorterer kontoene dine på nettet som en klesgarderobe. Fjern det som ikke brukes.

- Det er ikke noe poeng å ha aktive kontoer med passord som kan hackes uten at du bruker kontoen engang, sier han.

Hva er et godt passord?

Du bør velge passord du selv klarer å huske, men som samtidig er vanskelig å gjette.

- Hukommelsen vår fungerer slik at gode assosiasjoner gjør det lettere å huske. Velg derfor gjerne et passord du kan visualisere eller har spesielle minner til, sier produktsjef Einar Brekken i Frende Forsikring.

Fordelen med å huske passordene dine er at det blir lettere å logge deg inn uansett hvor du er – enten det er på jobb, på ferie eller hjemme.

Prøv denne huskemetoden

Finn en setning fra en sang du liker
Setningen bør bestå av minst 12 tegn med store og små bokstaver, gjerne med spesialtegn
Setningen tegner et bilde som minner deg om kontoen/tjenesten

- For eksempel kan et iCloud-passord for bildene dine være "Lucy_In_The_Sky_With_Diamonds*" eller en konto hos ladeselskapet til elbilen din kan være "Tut_Tut_Sier_Onkels_Bil!", sier Rikard af Sandeberg.

- Her er det bare å være kreativ. Ikke vent til du blir svindlerens neste offer. Start nå og gjør det vanskeligere å komme inn på kontoene dine. Da går kjeltringene videre til neste offer, sier Einar Brekken.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...