Nea Radio

Camilla sliter med selvmordstanker:

- Man må sette seg mål om at neste dag skal bli bedre

Camilla sliter selv med selvmordstanker og mener det er viktig å snakke om hva man kan gjøre om man kjenner noen som sliter med det samme. Foto: Marianne Elina Lie

Camilla (25) har slitt med selvmordstanker og selvhat i mange år, og gir råd til pårørende og andre som sliter med det samme.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Camilla er 25 år, og i mange år har hun slitt med selvmordstanker og selvhat. Hun synes det er vanskelig å komme ut av. Og med klar og sterk røst forteller hun sin historie.

Viktig å være åpen

- Jeg har det egentlig bra nå, men hater fortsatt meg selv og sliter fortsatt med selvmordstanker innimellom, sier hun.

Camilla velger å være åpen om sine følelser og sin egen mentale helse i håp om at andre skal kjenne seg igjen. Hun håper at hun på den måten kan være til hjelp for andre.

- Du er ikke alene om du har slike tanker, sier Camilla.
- Om alt føles håpløst akkurat nå, kan man sette seg et mål om at morgendagen skal bli bedre. Jeg må tenke på hva som er bra for meg og ikke hva andre forventer at jeg skal gjøre.

Hjelper ikke å skylde på andre

Mye flytting og seksuelle overgrep er hovedårsaken til de destruktive tankene, men hun ønsker ikke å gå inn på detaljene i livet sitt.

- Det hjelper ikke å skylde på andre eller finne noen å klandre for at jeg har det slik som jeg har det.

Camilla fokuserer heller på selvfølelsen. Og på hva andre kan gjøre for å hjelpe noen som har det vanskelig, og hva som hjelper henne på en tung dag.

- Om man bare klarer å gjøre små ting for at dagen skal bli bedre er det helt ok, hvis man klarer å gjøre større ting, helt fantastisk, sier Camilla, og fortsetter med at en stor ting for henne før var å pusse tenner.

Må varsle

Dersom man tror noen virkelig skal gjennomføre et selvmord så oppfordrer hun de til å varsle helsemyndighetene.

- Det viktigste er å ikke vær dømmende. Om du ikke forstår hvorfor folk føler som de gjør, så må du bare akseptere det og heller være et medmenneske. Ikke vent på at personen skal fikse det alene. Spør heller en ekstra gang om det er noe du kan gjøre, sier hun.
- Og det er bedre å varsle en gang for mye. Er du bekymra - ikke vent til det blir for sent før du sier fra.

Dersom du trenger noen å prate med og/eller sliter med selvmordstanker kan du ringe Mental Helse på 116 123

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...