Nea Radio

Ekstraordinært formannskapsmøte:

Malvik vil påby munnbind og registrering av gjester

13 smittede: Så langt er det kjent at hele 13 personer er smittet etter å ha besøkt Napolitana i Malvik. I et ekstraordinært formannskapsmøte i morgen ønsker kommunen nå å innføre forskrift om registrering av gjester og om bruk av munnbind. Foto: Anne Gundersen

– Det at gjestene ikke var registrerte har gjort smittesporingen unødvendig krevende i dette tilfellet, sier ordfører Trond Hoseth. Nå kan det bli straffbart å la være.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Etter utbruddet ved pizza-restauranten i Malvik, ønsker kommunen nå å innføre en forskrift som sier at besøkende, blant annet ved spisesteder, skal registreres.

– 13 personer er så langt registrert smittet etter besøk på restauranten, sier ordfører Trond Hoseth.

– Det vi dessverre har opplevd i ettertid, er at gjestene ikke var registrerte og at det har vært vanskelig å få full kontroll på hvem som har besøkt spisestedet i den aktuelle perioden.

Perioden Hoseth sikter til er tiden mellom 26. og 30 desember.

– Det at det ikke har vært foretatt registrering betyr at vi rett og slett ikke vet hvor mange som skulle ha vært testet og i karantene.

Kan straffes

Forskjellen på en anbefaling og på en forskrift, betyr i ytterste konsekvens at en kan bli straffet om en ikke følger påbudet.

– Når det er sagt, så er det viktigste at folk er seg sitt ansvar bevisst, enten de er gjester eller næringsdrivende.

Forskriften om å registrere gjester skal gjelde i restauranter, i drosjer og på treningssenter. Malvik har tidligere hatt en episode der en drosjesjåfør som hadde testet positivt, fortsatte å kjøre kunder.

Hoseth understreker imidlertid at det aldri har vært problem med kommunens treningssentra.

– Tvert i mot bekrefter kommuneoverlege Realf Ording Helgesen mitt inntrykk av at samarbeidet her er svært godt og at situasjonen tas på alvor. Nå er det tilfellet Napolitana som har utløst at vi ønsker å innføre forskriften. Vi vil heller gjøre det enn å stenge ned en hel næring, sier Hoseth.

Vil påby munnbind

Kommunen finner det hensiktsmessig å behandle spørsmålet med å påby bruk av munnbind i enkelte situasjoner samtidig som saken om registrering behandles.

– Mange bruker munnbind, men nå ønsker vi å innføre dette som forskrift på kollektivtransport, i butikker og på kjøpesentra, i drosjer og i restauranter så lenge du ikke sitter ved bordet, sier Hoseth.

Personlig ansvar

Trond Hoseth understreker ansvaret av å overholde karantenebestemmelsene dersom du har besøkt Napolitana i det aktuelle tidsrommet.

– Det er viktig å få fram at dette gjelder om du har oppholdt deg i lokalet i mer enn 15 minutter. Det gjelder ikke dersom du har hentet take-away. I det sistnevnte tilfellet oppfordres du likevel til å få utført en test.

– Jeg er på linje med kommuneoverlegen i at man nå konsentrer seg om å begrense smitten. Det som har skjedd har skjedd. Alle må tenke over hvordan man kan etterleve de reglene som gjelder for å bidra til at dette enkeltutbruddet ikke vokser seg større. Vi har brukt ekstremt mye unødvendige resurser på kartlegging for karantene og testing, noe som ville ha vært unødvendig dersom anbefalingen om registrering hadde vært overhold.

Før liste

Ordføreren oppfordrer alle til å føre en nøyaktig liste over hvor de har vært og hvem de har møtt.

– Dette forenkler smittesporingen voldsomt og er også en nasjonal anbefaling. Jeg gjentar igjen at vi nå er inne i en fase der personlig ansvar vil bli avgjørende for hvordan de neste ukene og månedene blir, avslutter Trond Hoseth.

Saken behandles i et ekstraordinært formannskapsmøte i morgen, tirsdag.

Informasjon om de til en hver tid gjeldende nasjonale reglene finner du på helsenorge.no

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...