Nea Radio

Svært ustabile jordmasser ved avfallsdeponiet:

Rådmannen ønsker å bruke 8,1 millioner på rassikring ved Skjenstad

Stor skredfare:Området ved avfallsdeponiet på Skjenstad i Malvik må sikres for å unngå fare for liv og helse, mener rådmannen. Foto: Runar Kjøsen

– På ett eller annet tidspunkt vil en eventuell demning bryte og føre med seg en flombølge nedstrøms. Dette kan i ytterste konsekvens medføre risiko for liv og helse, heter det i sakspapirene fra rådmannen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2021 kl 14:15

Malvik kommune skal behandle strakstiltak som gjelder skredfare ved avfallsdeponiet ved Skjenstad.

I sakspapirene heter det at det i 2019 gikk et skred ved det gamle avfallsdeponitet på Skjenstad. Rådmannen gjennomførte grunnundersøkelser, samt en årsaksvurdering til skredet. Grunnundersøkelsene og utredningen viser kvikkleire, ustabile områder og kollaps i røret som skal lede bort bekken som går under fyllingen. Det kollapsede bekkerøret har trolig medført at vannet har begynt å renne på utsiden
av røret. Dette har etter all sannsynlighet ført til indre erosjon i massene som har forplantet seg til overflaten som deretter har gitt bevegelse i de ulike lagene med jord, avfall og leire.

Saken fortsetter under bildet:

Ustabilt: Ringen på kartet markerer området der et ras kan utløses. Foto: Skjermdump /NGI

Vurderes som ustabilt

Geoteknikere vurderer i følge sakspapirene området som ustabilt, og med fare for nye skred. Det er signalisert fra fagmyndigheter at det er behov for iverksetting av sikringstiltak. Så lenge det renner vann i skredgropen vil erosjonen fortsette og gradvis forverre stabiliteten i skredkanten, noe som vil kunne gi nye utglidninger. Det er ikke en ønskelig utvikling siden det ligger kvikkleire likeunder og bak skredgropen.

Ytterligere bevegelser i desember

3. desember 2020 ble det oppdaget et at det hadde oppstått ytterligere bevegelse i grunn i samme
området. Utglidningene er nå lokalisert helt oppe ved veien på Skjenstad og ved kum på oversiden av veien. Dette er i samme rørgate som for skredet i 2019. Både NVE, Asplan Viak og NGI ble varslet. Det ble gjennomført befaring med NGI, Malvik kommune og grunneier 4. desember. På befaringen ble det avdekket enda mer bevegelse i grunn enn observert dagen før, denne gang lengre ned og i et område rett ovenfor raset fra 2019 samt at den opprinnelige rasgropa hadde utvidet seg. Dette kan tyde på økt bevegelse i et større område enn først antatt.

Kan inneholde miljøfgifter

Ved befaring identifiseres det at avfall ligger spred nedstrøms skredet både langs elvebredden, i Sagelva og kulvert under Hasetvegen og E6. Det er sannsynlig at mye av dette stammer fra det første skredet. Et nytt skred vil frigjøre mer avfall fra 70- og 80-tallet og føre dette med seg nedstrøms Sagelva og til Trondheimsfjorden. Det er uklart om det er deponert miljøgifter i den gamle avfallsfyllingen på Skjenstad.

Saken fortsetter under bildet:

Ukjent miljøkonsekvens: I området ligger det avfall fra 1970 og 80-tallet. I følge sakspapirene fra rådmannen vet man ikke om det er miljøfarlige materiale i området. Foto: Runar Kjøsen

Fare for liv og helse

Et større skred kan føre med seg masser som tetter kulvert ved Hasetvegen og under E6. Dette kan medføre en oppdemming av Sagelva. Størrelsen på oppdemmingen er avhengig av størrelsen på skredet. På ett eller annet tidspunkt vil en eventuell demning bryte og føre med seg en flombølge nedstrøms. Denne kan medføre skade på natur, infrastruktur, annenmanns eiendom og i ytterste konsekvens også risiko for liv og helse, heter det i saksframlegget.

Rådmannens innstilling er som følger:

1. Kommunestyret vedtar at rådmannen iverksetter sikring av skredområdet på Skjenstad og hindrer videre erosjonsprosesser ved å legge om bekken på Skjenstad.

2. Det settes av 8,1 millioner kroner til sikringstiltak og omlegging av tidligere bekkeløp.

3. Kommunestyret vedtar at tiltaket finansieres med økt bruk av lån på 5,16 millioner kroner.

Resten av tiltaket finansieres med bruk av fylkesmannens skjønnsmidler til rassikring, avsatte disposisjonsfondsmidler til utredning av eldre søppeldeponi og momskompensasjon.

Saken skal behandles i formannskapet 12. januar.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...