Nea Radio

Malvik med egen Veteranplan

Fra venstre: Anne Furan, Eli Trøan, Odd Morten Langjord og Helge Holtskog. Foto: Idunn Thorsø

Av 400 kommuner i Norge, er det kun 29 som har etterspurt en plan for veteraner. Malvik er en av dem.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nea Radio var tilstede da Malvik kommune, i samarbeid med Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) arrangerte fagdag for Veteraner på Malvik Rådhus.

- I dag har vi hatt en fagdag for å markedsføre den veteranplanen som nylig ble vedtatt og hensikten er å sette fokus på veteraner og deres erfaringer og utfordringer, sier Anne Furan som har vært med på å utforme veteranplanen for Malvik kommune. Hun jobber som rådgiver hos Rådmannen.

- Samtidig er det viktig at ansatte får en forståelse for hvor viktig det er å møte veteranene på riktig måte.

Etterspurt initiativ

Veteranplanen ble vedtatt i Malvik kommune i Juni 2018, og er et resultat av regjeringens pågående arbeid med å skape større forståelse i samfunnet for veteranenes oppdrag, situasjon og behov. Det er lagt føringer for at kommunene skal ta ansvar for å utarbeide handlingsplaner, og nå har Malvik tatt tak i nettopp dette.

- Det er utrolig bra at Malvik har tatt initiativ til å ta tak i oppdraget de har fått fra staten, og ikke minst fra veteranene selv som har etterspurt dette, påpeker den nyutnevnte veterankontakten, Helge Holtskog.

En inngangsport til systemet

Veterankontakten skal være en ressurs for ansatte som trenger kompetanseheving, kunnskap eller informasjon. Han skal også være kontaktperson for veteraner hvor de kan henvende seg for å stille spørsmål, få hjelp eller veiledning videre.

- Man trenger ikke nødvendigvis ha problemer for å skulle kunne ringe meg. Jeg er som en inngangsport til systemet og tar i mot alle spørsmål og henvendelser, forklarer Holtskog.

- Derfra kan jeg enten føre folk videre lokalt eller sette de i kontakt med det sentrale hjelpeapparatet.

Hva er en veteran

En veteran defineres som en norsk statsborger som har deltatt eller deltar i fredsbevarende, fredsopprettende, eller statsbyggende innsats i andre land fra utenriks, justis- og forsvarssektoren. Det finnes ikke et offentlig register over veteranene, men Forsvaret oppgir at ca. 200 innbyggere i Malvik har erfaring fra utenlandske operasjoner.

- Jeg synes det er utrolig viktig at veteranene endelig får en egen plan, for det har ikke vært så mange som har fått noe anerkjennelse etter tjenesten, sier Odd Morten Langsjord som både er veteran og ansatt i kommunen, hvor han jobber innenfor Psykisk helse og rus.

- Det er så bra at man endelig får en kommunal plan slik at man som veteran lettere kan få tilbud om hjelp eller andre, eventuelle ting, legger han til og presiserer at han synes fagdagen har vært veldig bra.


Vil du vite mer om veteranplanen kan du gå inn på forsvaret.no sine sider og søke etter ”veteranplan”. Man kan også lese mer om dette arbeidet på Malviks egne hjemmesider.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...