Nea Radio

Barnevernsreformen og samværssabotasje:

– Malvik må være seg sitt ansvar bevisst

Bekymret: Rikard Spets i Malvik Frp mener at barnevernet i Malvik ikke tar utfordringene rundt samværssabotasje på alvor. Foto: Anne Gundersen

– Det virker ikke som om barnevernet i Malvik forholder seg til utfordringene ved samværssabotasje, sier Rikard Spets (FrP).

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Rikard Spets er formannskapsrepresentant for FrP i Malvik. Han er bekymret for hva barnevernsreformen kan bety for barn som er utsatt for samværssabotasje.

– I fjor vedtok kommunestyret med overveldende flertall at samværssabotasje er et folkehelseproblem. Men i formannskapet denne uka var signalene fra fagmiljøet at de ser dette som et privatrettslig anliggende.

Da Spets stilte spørsmål om hvor mange barn i barnevernets system det er som er rammet av samværssabotasje, kunne ikke representanten fra barnevernet svare på dette.

– Det gjør meg bekymret at de ikke ser ut for å forholde seg til denne problemstillingen.

Tøffe tall

– Både nasjonale og internasjonale studier viser at barn som er utsatt for denne type omsorgssvikt er 500 % overrepresentert i selvmordsstatistikk. 85 % har adferdsvansker og 7 av ti barn i fosterhjem kommer fra familier der samværssabotasje er en del av problematikken.

Spets mener at dette er noe barnevernet i Malvik må ta på største alvor.

– Målet med reformen er å gi mer ansvar til kommunene. Her er man tett på familiene, noe som gir muligheter for at problemer blir fanget opp tidligere. Når det kommer til barn som opplever samværssabotasje, så fordrer det at barnevernet må erkjenne at dette er et folkehelseproblem.

kommuneøkonomi

Når barnevernsreformen trer i kraft 1. januar 2022 overføres både det faglige og økonomiske ansvaret til kommunene.

– I alle barnevernssaker er det viktig å komme inn tidlig, noe som er et av målene med reformen. Men som sagt så må man erkjenne at samværssabotasje eksisterer i stor skala og også hvilke konsekvenser dette kan få for barna. Slik det blir nå vil det også få store konsekvenser for kommuneøkonomien dersom man feiler her. Da må man gå inn med tyngre tiltak på et senere tidspunkt, og det kommer til å koste, sier Rikrad Spets.

Hør intervjuet med Rikard Spets i avspilleren under:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...